Het Dorpscentrum in Eexterveen gaat voor de titel Dorpshuis van het Jaar 2023.
Het Dorpscentrum in Eexterveen gaat voor de titel Dorpshuis van het Jaar 2023. (Foto: Henry Koops)

Dorpscentrum Eexterveen opnieuw genomineerd

Algemeen

EEXTERVEEN – Dorpscentrum Eexterveen is genomineerd voor de titel van Dorpshuis van het Jaar 2023. Het dorpscentrum maakt met vijf andere genomineerden kans op de titel. 

De nominatie is volgens Rolina Esschendal van het Dorpscentrum een geweldig compliment voor alle vrijwilligers die een bijdrage hebben geleverd om van het dorpshuis een succes te maken. ,,We zijn gekozen uit 20 aanmeldingen. Dat is al een compliment op zich.” 

Het Dorpscentrum werd dit jaar eerder winnaar van de Drentse Kern met Pit-prijs. De landelijke Gouden Kern met Pit ging aan de neus van Eexterveen voorbij. ,,We hebben het project voor Kern met Pit ook ingediend voor de verkiezing Dorpshuis van het Jaar. Door de vele activiteiten werd het dorpshuis te klein en hebben we de keuken en het magazijn uitgebreid. Ook hebben we een huiskamercafé gecreëerd. En we zijn bezig het Dorpscentrum te verduurzamen”, vertelt Esschendal. 

De overige vijf dorps- en buurthuizen die in de finale zitten zijn: ’t Markehuus in Assen, Ons Dörpshuus in Tweede Exloermond, ’t Brinkenhoes in Emmen, De Weidehoek in Wijster en Over Entinge in Dwingeloo. De finalisten zijn vanaf dinsdag 26 september in zeven afleveringen te bewonderen in het programma ‘Drents dorpshuis van jaar’ op RTV Drenthe.

,,We moeten nog een plan bedenken hoe we ons als Dorpscentrum en als dorp gaan presenteren. Een dorpshuis is niets zonder een actief verenigingsleven. Samen moeten we het er maar eens over hebben hoe we ons gaan presenteren. We zullen ons licht op gaan steken bij andere dorpshuizen, we mogen een kijkje bij de concurrenten nemen, maar ook in Aa en Hunze is expertise genoeg.”

De einduitslag wordt door de genomineerden zelf, een vakjury en het publiek bepaald. De winnaar zal bekend worden gemaakt bij de Drentse Dorpendag op zaterdag 18 november in Yde.