Dorpshuis De Heugte in Nieuw-Balinge won de titel in 2022.
Dorpshuis De Heugte in Nieuw-Balinge won de titel in 2022. (Foto: Mariska Nauta)

Verkiezing Dorpshuis van het jaar

Algemeen

DRENTHE - De BOKD zal in 2023 opnieuw de verkiezing Dorpshuis van het jaar houden. De wedstrijd mag dan Dorpshuis van het jaar heten, maar de verkiezing is bedoeld voor alle dorpshuizen, buurthuizen en MFA’s in Drenthe. Dorpshuizen die willen deelnemen aan de verkiezingen kunnen zich nog aanmelden tot en met zondag 18 juni 2023.

Het dorpshuis of buurthuis heeft een centrale rol in veel dorpen en wijken. Daarom is het van belang dat deze zich blijven ontwikkelen en aansluiten bij de veranderende samenleving. Dat is een flinke opgave waarbij men elkaar nodig heeft en van elkaar moet kunnen leren.

Verschillende thema’s

De verkiezing dorpshuis van het jaar telt dit jaar drie thema’s:

  1. Functieverbreding: Welke functies heeft het dorpshuis toegevoegd en/of versterkt of zijn ze van plan om te gaan toevoegen?
  2. Duurzaamheid: Welke stappen heeft het dorps- of buurthuis gezet om hun accommodatie te verduurzamen en daarmee exploitabel te maken of houden?
  3. Maatschappelijke betrokkenheid: Wat doet het dorps- of buurthuis om kwetsbare mensen (in groepsverband dan wel individueel) te helpen/betrekken bij de samenleving?

Dorps- of buurthuizen die zich op één of meer van bovengenoemde thema’s hebben ontwikkeld of hier plannen voor hebben kunnen zich aanmelden voor de verkiezing.

Nieuw aan deze editie is dat er zowel voor de dorpshuizen die worden geselecteerd voor deelname aan de verkiezing als voor de afvallers wat in het vat zit. Naast elkaar ontmoeten en elkaar inspireren zijn dat het prijzengeld (voor de deelnemers aan de verkiezing) en een aanmoedigingsbijdrage voor de afvallers.

Voor meer informatie kun je terecht op onze site en drentsdorpshuisvanhetjaar.nl