Een impressie van de nieuwe entree.
Een impressie van de nieuwe entree. (Eigen foto)

Dorpshuis De Trefkoel in Gasselte wil uitbreiden

Algemeen

GASSELTE – Stichting Dorpshuis de Trefkoel in Gasselte wil het dorpshuis van Gasselte graag uitbreiden. Hiervoor heeft het een visiedocument opgesteld voor de komende tien jaar om te komen tot een toekomstbestendig dorpshuis. De visie gaat uit van maximale ontmoeting voor de inwoners. 

Het dorpshuis, dat stamt uit 1968, maakt deze ontmoeting van bewoners mogelijk en biedt onderdak aan verenigingen en organisaties. Zo zijn er mogelijkheden voor onder meer sport, zang, dans, toneel, openluchttheater, carnaval en kinderopvang. Het doel is om mogelijkheden te bieden voor recreatie, vorming, culture, zorg- en welzijnsactiviteiten voor iedere inwoner of inwonersgroepen van het dorp. Daarmee draagt het dorpshuis bij aan het culturele klimaat, de leefbaarheid en de sociale cohesie van Gasselte.

Vrijwilligers
Het dorpshuis wordt bestuurd door vrijwilligers. Ook de horeca wordt gedaan door vrijwilligers. Voor het uitvoeren van investeringen is de stichting afhankelijk van fondsen, subsidies en bancaire oplossingen.

Verduurzamen
In 2016 is een start gemaakt met het verduurzamen van het dorpshuis en daarnaast werd de aandacht gevestigd op het versterken van het dorpshuis als ontmoetingsruimte. De accommodatie bestaat uit meerdere ruimten. Dit zijn: gymzaal met twee kleedkamers, toiletten en douches, grote zaal en een in 2007 aangebouwde zaal (nieuwe zaal). Daarnaast barruimte met keuken, kelder met bar, en kantoorruimte gehuurd door Obs De Dobbe, slaapunit (als onderdeel van kinderopvang De Hasselbraam), entree, hal, berging klein, berging groot, ketelruimte, gangen en toiletvoorziening.

Multifunctioneel
De binnenkant is sterk verouderd. In 2017 zijn vele apparaten (met hoog energiegebruik) vervangen en is ledverlichting aangebracht. Het gebouw voldoet aan de eisen op het gebied van veiligheid, milieu en hygiëne. De uitdaging is om de ruimten zoveel als mogelijk multifunctioneel in te zetten. In 2019 is het buitengebied aangepakt en is Dorpsplein Gasselte aangelegd. Ook is toen de uitbreiding van Kinderopvang De Hasselbraam gerealiseerd. Hierdoor kon de barzaal weer volledig gebruikt worden. Uit een inventarisatie bleek dat er op dit moment geen representatieve vergaderruimte is en dat er onvoldoende en een niet praktisch ingerichte opslagruimte aanwezig is.

Visie
Met medewerking van de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM), de beheerder en gebruikers werd een visie voor de komende tien jaar opgesteld. De visie voor de multifunctionele herinrichting van de ruimten van het dorpshuis gaat uit van: Dorpshuis als Ontmoetingsplek, Voor Jong en Oud en Voorbeeld voor Duurzaamheid. Dit wil de stichting realiseren door de volgende ruimten te realiseren dan wel te verbeteren: een extra vergaderruimte realiseren die zelfstandig te bereiken is; een modernere inrichting van de barzaal; de entree verbeteren (ook voor mindervaliden); het creëren van extra opslagruimte om hiermee ruimte te realiseren voor een leslokaal/vergaderruimte en een kleine zaal door uitbreiding van de voorkant van het gebouw.

Commissie
Een commissie is aan de slag gegaan met het opstellen van het plan van aanpak, de fondsenwerving en de uitvoering van de plannen. Tijdens overleg met de commissie is naar voren gekomen dat het realiseren van de speerpunten begint met het creëren van extra bergruimte buiten de huidige muren van het dorpshuis.

Scenario
Vervolgens werd een scenario opgesteld: uitbreiding van de opslagruimte aan de schoolpleinzijde van het gebouw; een leslokaal/vergaderruimte realiseren op de plek van de huidige bergruimte in de barzaal; de huidige blauwe kamer opdelen in een vergaderruimte en bergruimte voor de horeca; de entree en de hal vergroten en de toiletgroep aanpassen; een schuifwand verplaatsen in de barzaal; de huidige cv-ruimte verplaatsen voor meer ruimte bij de bar en barzaal; een kleine zaal creëren, met de mogelijkheid voor een mobiel podium, op de plaats van de huidige berging aan de gymzaal. Vanuit dit scenario’s is een stappenplan opgesteld door de commissie.

Gemeente
De hele planning is door corona in de war geschopt, maar de plannen zijn weer opgepakt. CMO STAMM zal ondersteuning verlenen tijdens het proces. Vorige maand is een brief naar de gemeente Aa en Hunze gegaan om een bijdrage te leveren aan de bouwkosten die begroot zijn op 750.000 euro. Een bijdrage van de gemeente is nodig om andere fondsen over de streep te trekken. Binnenkort volgt er een gesprek met wethouders Ivo Berghuis en Bas Luinge. Ook Obs De Dobbe zal hierbij aanschuiven, omdat de school ook uitbreidingsplannen heeft. De school huurt tot 2026 een ruimte van de stichting en met de verbouwing hoopt men ook een extra lesruimte in het dorpshuis te creëren die in de avonduren als vergaderruimte kan worden gebruikt.

Start
De stichting hoopt als de gemeente voldoende wil meewerken na de bouwvak te kunnen beginnen met de bouw.

In blauw zijn de uitbreidingen aangegeven.
De nieuwe indeling van De Trefkoel.
Een impressie van de nieuwe indeling van De Trefkoel.
Dorpshuis De Trefkoel en Obs De Dobbe in Gasselte.