De vrijwilligers van de dorpshuizen 'on tour' in Aa en Hunze.
De vrijwilligers van de dorpshuizen 'on tour' in Aa en Hunze. (Eigen foto)

Dorpshuizentour Aa en Hunze

Algemeen

AA EN HUNZE - De dorpshuizen van Aa en Hunze zijn zaterdag onder prima weersomstandigheden voor de derde keer ‘on tour’ geweest. Vier dorpshuizen werden bezocht. 

Het gezelschap ging in de muziekwagen van Crescendo uit Grolloo met wethouder Ivo Berghuis, beleidsadviseur accommodaties Petra Brant-Stevens (gemeente Aa en Hunze) en Paul van Schie (BOKD) op pad om een kijkje te nemen in vier verschillende dorpshuizen: Mfc De Boerhoorn in Rolde, Dorpshuis de Eekhof in Ekehaar, Dorpshuis De Zevenster in Schoonloo en Het Markehuis in Grolloo. 

Het spreekwoord zegt dat je geen appels met peren vergelijken kunt. Dat geldt ook voor dorpshuizen. Ze zijn groot of klein, maar voor alle dorpen is het dorpshuis hét huis van het dorp. De ondergebrachte functies zijn maatwerk, maar de overeenkomst is dat overal trotse vrijwilligers actief zijn om het dorpshuis in hun eigen dorp in stand te houden. Hierbij deelt men de uitdaging tot het vinden van voldoende vrijwilligers en bestuurders. 

De ambities van de vier dorpshuizen waren inspirerend, er valt veel van elkaar te leren. Ook het scala aan activiteiten die men organiseert brengt anderen op gedachten. Bovendien is het leuk om bij elkaar in de keuken te kijken. 

De dorpshuizentour wordt een vast onderdeel in het dorpshuizenbeleid van de gemeente Aa en Hunze en wordt mede georganiseerd door de BOKD. Elke keer wordt een aantal dorpshuizen bezocht in een ander deel van de gemeente. De volgende Dorpshuizentour staat gepland in 2025 en het initiatief ligt bij de dorpshuizen van Gasteren en Annen, die met veel plezier het stokje overnemen. 

Afbeelding