De Asserstraat in Rolde.
De Asserstraat in Rolde. (Foto: Henry Koops)

Emotioneel verzoek om maatregelen te nemen bij de Asserstraat in Rolde

Algemeen

ROLDE – De ouders van de vijftienjarige Anne Schut die onlangs om het leven kwam bij het oversteken van de Asserstraat in Rolde, doen een emotioneel verzoek aan de gemeente Aa en Hunze om de fietsoversteek naar Balloo aan te passen. 

Anne Schut verongelukte op 7 september op de Asserstraat. Bij het oversteken van de weg richting de Tumuliboslaan is ze in aanrijding gekomen met een auto, wat haar fataal werd. Haar ouders laten in een brief aan het college weten, dat hun dochter deze oversteek al zo min mogelijk nam, omdat ze het een rot oversteek vond. ,,De bomen die langs de Asserstraat staan zorgen ervoor dat je geen uitzicht hebt op het verkeer en er wordt hard gereden. Het verkeer krijgt geen enkel opvallend signaal dat er een gevaarlijke oversteek komt. Slechts één, naar onze mening onopvallend, bord geeft aan dat er fietsers kunnen zijn. Verder zijn er geen verkeer remmende maatregelen.”

De familie Schut hoort regelmatig over de bijna-ongelukken die nog steeds plaatsvinden op deze locatie. ,,We kunnen ons niet voorstellen, dat wij de enige zijn, die de gemeente vragen om maatregelen te nemen. Onze zoon is net gestart met het voortgezet onderwijs in Assen en moet iedere schooldag oversteken, net als veel andere mensen uit Balloo. Wij vragen u er alles aan te doen, om een noodlottig ongeval, zoals dat van onze dochter, nooit meer iemand kan overkomen.”

De familie uit Balloo geeft het college al enkele suggesties mee, zoals het kappen van bomen voor een beter zicht, verkeer remmende maatregelen, herkenbare signalering, stapsgewijs oversteken, een stoplicht of eventueel een ongelijkvloerse mogelijkheid tot oversteken.

De veiligheid van de Asserstraat is alle lange tijd onderwerp van discussie. Verschillende groeperingen hebben al bij de gemeente aan de bel getrokken. Zo werd de afvalinzameling langs de weg nog dit voorjaar aangepast. 

De herinrichting van het centrum van Rolde heeft niet geleid tot minder verkeer en zorgt volgens de inwoners juist voor meer gevaarlijke situaties. Volgens de fractie van D66 geldt dat niet alleen voor de Asserstraat. ,,De oversteek bij de Rolderdingspillaan van de Grolloërstraat naar de Jan Thiesschol en het kinderdagverblijf blijft gevaarlijk, omdat er nog steeds te hard wordt gereden. De oversteek wordt als onlogisch ervaren. Dan zijn er nog de onduidelijke situaties aan de weerszijden van de Albert Heijn, die gevaarlijke situaties opleveren. Naast de oversteek bij de Tumiliboslaan van de Asserstraat is er ook de aansluiting van het Rolderholt op deze drukke weg.” De fractie verzoekt het college om snel maatregelen te nemen. 

De verkeerssituaties maken volgens wethouder Ivo Berghuis onderdeel uit van het Mobiliteitsplan van de hele gemeente. ,,Uit onderzoek moet naar voorkomen welke maatregelen op welke locatie noodzakelijk zijn. Bij de oversteek naar de school worden binnenkort potloden en handjes geplaats om duidelijk te maken dat daar kinderen oversteken. Verdergaande maatregelen vergen meer tijd”, aldus Berghuis die bereid is om de Asserstraat uit het Mobiliteitsplan, dat in juni volgend jaar gepresenteerd wordt, te tillen. ,,Ik ben in gesprek met diverse partijen, zoals Dorpsbelangen Balloo en Rolde, de buurtvereniging Asserstraat en een speciale verkeerscommissie in de straat. Het is goed om met alle partijen tegelijk te spreken. De uiteindelijke oplossing is complex. Het is een drukke weg, met veel verschillende belangen en problemen. Bussen moeten er langs, net als hulpdiensten, en er ligt een fietspad naast. Uiteindelijk moet het gebruik van de weg naar beneden. Maar er is meer onderzoek nodig om daar een oplossing voor te vinden. Bij de oversteek bij Balloo wil ik voor het eind van het jaar maatregelen nemen, wat precies weet ik nog niet, maar daar moet op korte termijn iets gebeuren.”