Sabine Spreen loopt eenzaam op kop in het Boerbos.
Sabine Spreen loopt eenzaam op kop in het Boerbos. (Foto: Zeger Zeilemaker)

Sabine Spreen start crosscircuit goed in Rolde

Algemeen

ROLDE – Sabine Spreen uit Rolde heeft ook in haar eigen woonplaats haar hardloopkwaliteiten getoond. Ze won zaterdag op overtuigende wijze de 4.5 kilometer van de Boerboscross (17.40). Ze had een voorsprong van anderhalve minuut op de nummer twee, Heleen Weinans uit Groningen. Olga Elling uit Vries verloor het sprintje om plaats twee en werd derde (19.11). Mirelle Modderman uit Gieten kwam als vijfde over de finish (22.34). 

De hoge temperaturen van zaterdag en de natte omstandigheden heeft bijgedragen aan een prachtige en zware start van de tiende editie van het Unesco Geopark Hondsrug Crosscircuit. De Boerboscross was de eerste van zes lopen die deel uitmaken van het circuit. 

250 hardlopers namen deel aan de Boerboscross, een pittig crossparcours onder prachtige weersomstandigheden, in een modderig Boerbos in Rolde. De lopers konden kiezen voor een kortere versie van 4,5 of een lange versie van 8,6 kilometer. Op de dag van de wedstrijd waren de loopomstandigheden met een aangename 15 graden met geregeld wat zonnestralen ideaal in het Boerbos. 

Rikjan Bathoorn uit Peize was de snelste bij de mannen op de korte afstand. Hij liep de afstand in 15 minuten en 21 seconden. Jasper de Jong uit Leek werd op 44 seconden tweede. Luuk Knossen maakte het podium compleet (17.30). Gerben Smit uit Rolde werd in zijn eigen woonplaats vijfde (18.42). Hij werd op zes seconden gevolgd door Wout Plugge uit Eext. 

Edwin Slijkhuis zette de lange afstand op zijn naam (32.34). Hij had acht seconden voorsprong op de nummer twee, Wouter Olthof uit Assen. Harald Kiewiet-Timmer uit Blauwestad legde beslag op de derde plaats (33.14). David Modderman uit Gieten kwam als vijfde over de meet (33.25). Yara Stunnenberg uit Groningen was op 8,4 kilometer de snelste dame (36.56). Haar plaatsgenote Lotte de Hosson werd op en krap minuutje tweede (37.55). Tine Zweers uit Grootegast pakte de derde plaats (39:02). Hilly van der Wal uit Leeuwarden loopt nog regelmatig hier in de regio. De voormalig inwoonster van Gieten werd vierde (39.47). 

De wedstrijd werd bij de junioren (4,5 km) werd net als vorig jaar gewonnen door Ate Cobus uit Anderen (17.27) en Suze van Driel uit Beilen (18.50). 

De volgende loop van het crosscircuit is de Boomkroonpadcross op zaterdag 18 november in Drouwen. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding