Wethouder Ivo Berghuis boort de eerste paal voor deelgebied C van Wijk van de Toekomst aan de Kerspelstraat  in Gieten. (Foto: Herman van Oost)
Wethouder Ivo Berghuis boort de eerste paal voor deelgebied C van Wijk van de Toekomst aan de Kerspelstraat in Gieten. (Foto: Herman van Oost) (Foto: Herman van Oost)

Start nieuwbouw Deelgebied C in Wijk van toekomst in Gieten

Algemeen

GIETEN - Wethouder Ivo Berghuis heeft vanmiddag het startsein gegeven van deelgebied C in de Wijk van de Toekomst in Gieten. De nieuwbouw in C betreft 23 levensloopgeschikte woningen. De woningen zijn gasloos, zeer goed geïsoleerd en worden verwarmd door een bodemwarmtepomp. Voor een fijn en gezond binnenklimaat zijn ventilatie en verwarming optimaal op elkaar afgestemd in deze woningen.

In Gieten zal in een wijk nabij het centrum met zowel koop- als huurwoningen, een proef worden uitgevoerd om 370 woningen levensloopbestendig en tegelijk energieneutraal te maken. De projectnaam is Wijk van de toekomst. In de wijk staan 170 huurwoningen van Woningstichting De Volmacht en daarnaast gaat het nog om 200 koopwoningen.

Het traject is toe aan deelgebied C. In dit gebied zijn vrijwel alle woningen gesloopt. Vier woningen blijven staan, het betreft twee huurwoningen en twee particuliere woningen. ,,Voor deze woningen hebben we samen met de bewoners een plan gemaakt om ze op te knappen en aan te laten sluiten bij de nieuwbouw. Dit plan staat klaar om uitgevoerd te worden. In het voorjaar van 2024 start de verbouw. Voor de zomer zijn de werkzaamheden afgerond”, zegt projectleider Martin Waslander. ,,De nieuwe woningen in deelgebied C krijgen een nieuwe schil van baksteenstrips en worden daarbij verduurzaamd. Daardoor worden de woningen niet alleen mooier maar ook energiezuiniger. De bouw in plangebied C vindt dit najaar en volgend jaar plaatst. De oplevering van de nieuwe woningen zal eind oktober begin november 2024 zijn. Aansluitend wordt de openbare ruimte ingericht.”

De nieuwbouwplannen voor Deelgebied D zijn volgens Waslander ook al klaar. ,,Het ontwerp is gemaakt door architectenbureau HJK uit Groningen en de eerste veertien woningen in fase 1 zullen begin volgend jaar worden gebouwd door bouwbedrijf HuneBouw uit Hoogeveen. Deze levensloopgeschikte woningen worden grotendeels circulair gebouwd en zijn uiteraard gasloos, zeer goed geïsoleerd en worden verwarmd door een bodemwarmtepomp. Fase 2 bestaat uit vijftien woningen waarvan negen levensloopgeschikte woningen met een tuin en zes bovenwoningen voor starters en één- en tweepersoonshuishoudens. Voor deelgebied D is de verwachting dat fase 1 uitgevoerd wordt in 2024 en fase 2 inclusief de openbare ruimte in 2025.”