Leerlingen uit groep 5/6 kijken samen met de leerkracht naar de handtekening van Pieter Koolwijk in de kaft van het boek.
Leerlingen uit groep 5/6 kijken samen met de leerkracht naar de handtekening van Pieter Koolwijk in de kaft van het boek. Foto: ICO)

Leerlingen vragen schrijver Pieter van Koolwijk hemd van het lijf

Algemeen

ROLDE - Kinderboekenschrijver Pieter Koolwijk heeft donderdag Mfc De Boerhoorn in Rolde bezocht voor een ontmoeting met de leerlingen uit groep 5/6 van Obs De Drift uit Grolloo en basisschool Prins Willem Alexander uit Eext. Het bezoek is onderdeel van het cultuurmenuproject Koolwijk in de klas. Bedoeld voor alle groepen 5 en 6 in de gemeente Aa en Hunze. 

De leerlingen hebben de afgelopen weken verschillende boeken van Pieter Koolwijk gelezen. En allerlei (creatieve) opdrachten rondom deze verhalen gemaakt. Zo kregen ze tekenlessen van illustratoren Jorien Kooistra en Daan Klein Sprokkelhorst. Beide woonachtig in de gemeente Aa en Hunze. 

De verhalen zijn voor de leerlingen steeds meer gaan leven. En donderdag mochten ze de auteur van deze verhalen het hemd van het lijf vragen. Nog voordat Pieter Koolwijk zich heeft voorgesteld staan er al kinderen in de rij voor een handtekening. De leerlingen hangen aan zijn lippen als hij vertelt hoe hij zijn schrijftalent ontdekte. ,,Het begon met een wedstrijdverslag dat ik schreef voor het blad van de voetbalvereniging waar ik lid van was. Daar had ik geen zin in. Daarom schreef ik een verhaal van drie bladzijden, vol met fantasiefiguren en ufo’s op het veld. En daar kreeg ik verrassend complimenten over!” De schrijver uit Emmen is vanaf zijn dertigste verhalen gaan schrijven. Voor Gozert kreeg hij de Gouden Griffel.

Het Cultuurmenuproject Koolwijk in de klas is georganiseerd door het ICO in samenwerking met Biblionet Drenthe. Het doel van dit project is kinderen laten ervaren hoe leuk het is om te lezen.