Richard Heling wordt geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Aa en Hunze.
Richard Heling wordt geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Aa en Hunze. (Foto: Henry Koops)

Richard Heling is geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Aa en Hunze

Algemeen

AA EN HUNZE – Richard Heling is vanavond geïnstalleerd als waarnemend-wethouder van de gemeente Aa en Hunze. De VVD’er neemt de laatste ziekteperiode van partijgenoot Bas Luinge waar. Luinge werd april vorig jaar getroffen door en herseninfarct. Nynke Houwing nam de vorige twee perioden waar, maar had al te kennen gegeven in 2024 niet verder te willen gaan.

De 52-jarige Richard Heling is geboren in Rolde en woont sinds 2002 in Grolloo. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de RUG en is opgeleid tot arbeidsdeskundige. De Grolloër werkt sinds 1996 bij Heling & Partners, het bedrijf dat door zijn vader in 1992 is opgericht. Heling nam in 2001 de rol van directeur/eigenaar op zich. ,,Ik heb een tijdje in de ict gewerkt en vervolgens heb ik 27 jaar bij Heling & Partners gewerkt. Ik was toe aan iets anders. Ik blijf eigenaar, maar heb een directeur aangesteld die de continuïteit van het bedrijf moet waarborgen. Wat mijn actieve rol binnen het bedrijf wordt, zal nog vorm gegeven moeten worden. Maar ik was toe om iets anders te gaan doen.”

Dat Luinge gebruik gaat maken van een derde ziekteperiode en Houwing haar waarnemende taak na twee perioden voldoende vond, bracht de situatie voor de VVD-fractievoorzitter in een ander daglicht. ,,De uitval van Bas is erg vervelend en we hopen natuurlijk dat hij terugkomt. Maar we zaten met een nieuwe situatie en dat hebben we uitgebreid in de fractie besproken. Nynke heeft het prima gedaan. Als VVD zien we toch graag iemand uit de gemeente die het oppakt. En we moeten er ook rekening mee houden dat Bas niet terugkeert. Dus het zal fijn zijn dat iemand beschikbaar is voor 16 weken, maar die eventueel ook de bestuursperiode af kan maken.”

De situatie deed zich voor enkele weken nadat Heling meer afstand had genomen van zijn bedrijf. ,,Ik heb erover nagedacht en de situatie thuis en in de fractie uitvoerig besproken. Binnen de fractie kon men zich wel vinden in mijn voorstel om deze rol op mij te nemen. Ik was op zoek naar iets nieuws, woon alle lange tijd in de gemeente en heb ook enig dossierkennis door mijn rol als raadslid de afgelopen zes jaar.”

Heling heeft geen idee wat er op hem afkomt. ,,Ik loop al een paar jaar mee in de gemeentepolitiek, maar wat een wethouder allemaal doet wist ik ook niet. Natuurlijk heb ik het met Bas en Nynke besproken. Ik ben dan ook niet over een nacht ijs gegaan. Maar het best spannend. Het zal anders zijn dan in het bedrijfsleven. Ik meld mij morgen op het gemeentehuis en zie wel wat er op mij afkomt. Maar ik heb vertrouwen in het college en de ambtelijke organisatie. Ik vind het nu al prachtig als ik op het gemeentehuis rondloop. De sfeer in Aa en Hunze is zeer gemoedelijk. Binnen de raad hebben we verschillende visies, maar we gaan goed me elkaar om. Dat geldt voor de hele gemeente. Ik heb er zin in om mij in te zetten voor Aa en Hunze.”

Heling is geïnstalleerd voor een periode van 16 weken. ,,In april zien we wel verder. Het mooiste is dat Bas dan terugkeert. Mocht dat niet het geval zijn dan ben ik bereid de bestuursperiode af te maken. En is men niet tevreden over mijn functioneren, dan is er ook geen man over boord. Dan ga ik kijken of er iets anders op mijn pad komt.”

De plaats van Richard Heling in de gemeenteraad is ingenomen door Roel-Poppe Lubbers. Ook de eigenaar van een familiebedrijf, groepsaccommodatie De Boerhaarshoeve in Grolloo

Aan het begin van de raadsvergadering werd afscheid genomen van Nynke Houwing. Er waren dankwoorden en presentjes van de burgemeester Anno Wietze Hiemstra en de nieuwe fractievoorzitter Henriëtte Rossingh-van Os. 

Richard Heling wordt welkom geheten door collega-wethouder Kiena ten Brink.
Roel-Poppe Lubbers wordt gefeliciteerd door burgemeester Anno Wietze Hiemstra met zijn nieuwe functie als raadslid.