De ploeg van trainer/coach Henk Smeengekwam net tekort in Schiedam om punten me naar huis t ekunnen nemen.
De ploeg van trainer/coach Henk Smeengekwam net tekort in Schiedam om punten me naar huis t ekunnen nemen. (Eigen foto)

HV Unitas struikelt in laatste minuten in Schiedam

Algemeen

SCHIEDAM – Lang leek het erop dat De Lange Natuursteen HV Unitas aan het langste eind zou trekken in de Nederlandse jeneverstad onder de rook van Rotterdam. Vijf minuten voor tijd werd een voorsprong van twee doelpunten uit handen gegeven door foutjes en wat ongelukkigheden. De Schiedammers wisten de spannende wedstrijd in hun voordeel te kantelen: 30–29.

De mannen van coach Henk Smeenge gingen, ondanks de afwezigheid van Bart Lensen, met veel vertrouwen richting het westen van het land. Het hand immers in de week ervoor gewonnen van medekoploper Gemini en waren erop gebrand om die goede lijn voort te zetten.

De eerste helft was een gelijkopgaande wedstrijd waarin de teams afwisselend op een kleine voorsprong kwamen. Ondanks een licht overwicht van HV Unitas wist de opbouwrij van DWS onder leiding van de jonge Mika Hendriks telkens gaten te vinden in de dekking van HV Unitas en doelman Gerwin Berkepies leek geen vat te kunnen krijgen op de schoten. HV Unitas stelde daar met het drietal Martijn de Rijk, Bram Schutrup en Camiel Lansink een stuk vernuft tegenover en zo werd een ruststand van 14–14 bereikt.

In de tweede helft leek het lichte overwicht van HV Unitas zich uit te betalen. DWS moest regelmatig onreglementair ingrijpen waardoor de bal op de zevenmeter streep lag. Dat is een kolfje naar de hand van Casper Pronk, die zo langzamerhand toch echt wel een penalty-specialist mag worden genoemd. Liefst zeven keer mocht hij aanleggen en evenzovele keren verdween de bal in het net achter keeper Jelle Hamerslag. De Roldenaren wisten in de 40e minuut een gaatje van 3 doelpunten te slaan, maar het lukte maar niet om verder uit te lopen. Sterker nog het aanvalsspel liep steeds stroever en het was aan oud-E&O’er Bas Gulthuis te danken dat er vijf minuten voor tijd nog een kleine voorsprong was. Coach Henk Smeenge nam een time-out om te vragen om scherpte en een poging te wagen om aanvallend weer grip te krijgen. Maar DWS rook bloed en zette nog een paar keer aan. Een sprongschot uit stand van Mika Hendriks over het 2x2-meterblok van Unitas heen was de aansluitingstreffer. Vervolgens wisten de DWS’ers een vangfout en wat slordigheden genadeloos af te straffen en zo kreeg de eindstand van 30–29 vorm.

Ondanks het verlies kan HV Unitas terugkijken op een goede periode en ook deze wedstrijd in Schiedam liet zien dat de youngsters aan de hand van wat routiniers mooi handbal kunnen laten zien.

De komende twee weken ligt de competitie vanwege carnaval eruit, maar op 24 februari wordt de competitie in de eigen Boerhoorn Arena hervat met een knallende derby tegen de opleidingsploeg van Drenth Groep Hurry Up/E&O 2.