Leerlingen van SWS Oostermoer buigen zich over de Doorstroomtoets.
Leerlingen van SWS Oostermoer buigen zich over de Doorstroomtoets. (Eigen foto)

Leerlingen SWS Oostermoer buigen zich over ‘nieuwe’ Doorstroomtoets

Algemeen

GIETERVEEN - De leerlingen van SWS Oostermoer in Gieterveen hebben deze week de Doorstroomtoets gemaakt. De Doorstroomtoets is de vervanger van de Eindtoets. Volgens directeur Annemie Pathuis is er niet zoveel veranderd: ,,De naam is veranderd en het moment van afname is weer vervroegd.”

De Eindtoets werd in april afgenomen. ,,Op dat moment was het schooladvies voor het vervolgonderwijs al gegeven. In sommige gevallen moest dan het schooladvies bijgesteld worden omdat een kind de toets goed had gemaakt. De keuze van de school was dan al gemaakt. Het kon voorkomen dat de leerling dan niet op de juiste school terechtkwam.”

De Doorstroomtoets wordt op dezelfde wijze afgenomen als de Eindtoets. Scholen hebben wel de keuze uit verschillende toetsen. De school in Gieterveen heeft ervoor gekozen om de Iep-toets digitaal af te nemen. De basisvaardigheden rekenen en taal worden getoetst. ,,Wij hebben altijd ook Wereldoriëntatie getoetst, maar in principe zijn lezen, taalvaardigheid en rekenen voldoende om leerlingen door te laten ontwikkelen op het vervolgonderwijs”, zegt Pathuis. ,,De basisvaardigheden worden bij ons in Groep 7 ontwikkeld. In Groep 8 worden deze verdiept. En daar gaan we na de afname van de Doorstroomtoets gewoon mee door. Dus het we gaan niet alleen leuke dingen doen tot aan de zomervakantie.”

De Doorstroomtoets blijft volgens Pathuis een hulpmiddel om een definitief schooladvies te bepalen. ,,Het is bevestiging van wat wij al weten. In een enkel geval moet het advies aangepast worden omdat een leerling de toets goed heeft gemaakt. We krijgen altijd een terugkoppeling van het voortgezet onderwijs hoe onze leerlingen het doen. Er zijn geen leerlingen geweest die op- en afgestroomd zijn. Dus we hebben het best goed in de gaten.” 

Het beeld dat ouders hun kinderen alleen naar de Havo of het Vwo willen hebben, verandert volgens Pathuis ook. Maatschappelijk komt er meer aandacht voor vakmensen. Het is dan beter om een kind die daar meer affiniteit mee heeft naar een praktische opleiding te laten gaan”, aldus Pathuis die niet de indruk heeft dat leerlingen van haar school bijles volgen om een betere score te halen. 

En of het nu Doorstroomtoets, Eindtoets of Cito-toets heet, het blijft voor de leerlingen altijd een spannend moment. De toets zit erop en nu is het afwachten op de uitslag. 

De scholen ontvangen uiterlijk 15 maart de uitslag van de doorstroomtoets. Leerlingen en ouders ontvangen uiterlijk 24 maart van hun school het definitieve schooladvies.