Afbeelding
(Eigen foto)

Rolder tandarts in race voor titel Tandarts van het Jaar 2024

Algemeen

ROLDE - Tandarts Auke Westerhout uit Rolde is genomineerd voor de titel Tandarts van het Jaar. Westerhout neemt het op tegen Arjan van den Dorpel uit Yerseke en Didi Landman uit Rotterdam. Tandartsenvereniging KNMT reikt deze onderscheiding voor het eerst uit aan een tandarts die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de mondzorg. Westerhout, werkzaam bij Dental Clinics Rolde, wordt door de jury omschreven als: Bijzonder betrokken tandarts, zowel bij zijn patiënten als de maatschappij in het algemeen.

Westerhout is bijzonder trots op zijn nominatie. ,,Ik vind het een hele eer dat ik genomineerd ben”, aldus de Rolder tandarts die aangeeft zijn nominatie onder meer te danken te hebben aan zijn betrokkenheid bij één van zijn patiënten. ,,Een jonge patiënt van onze praktijk is extreem bang voor de tandarts. Daarnaast had hij financiële problemen. De patiënt had een zwelling aan zijn kaak. Ik heb hem meerdere malen geadviseerd om naar de praktijk te komen en dat we met de kosten een regeling konden treffen. Maar, hij bleef weg. Ik heb hem aan het eind van de dag nog eens gebeld, maar hij nam niet op. Ik ben toen naar zijn huis gereden, dat was een uur rijden. Hij schrok wel dat ineens zijn tandarts voor de deur stond. Maar ik zag direct dat het niet goed met hem ging. Ik heb direct contact gezocht met een kaakchirurg en deze zou een ambulance sturen. Daar ging wel enige tijd overheen en ik heb besloten om hem zelf naar het ziekenhuis te brengen. Met enige moeite kreeg ik hem zover dat hij meeging”, vertelt Westerhout. ,,In het ziekenhuis bleek dat het abces weggezakt was naar zijn hals en borst. De pus was al verdeeld over zijn lichaam. Hij moest zo snel mogelijk geopereerd worden. Normaal zeg je: Je bent hier in goede handen, ik ga nu weg. Maar hij was zo bang, dat hij in paniek raakte. Daarom ben ik bij hem gebleven.” De operatie duurde lang. Westerhout werd door de verpleegsters vertroeteld met soep en broodjes en is blijven slapen. ,,In de nacht kwam hij weer bij kennis. Hij was blij dat ik er was. De operatie was goed gegaan, maar had volgens de artsen niet langer uitgesteld moeten worden, want dan had het weleens heel anders af kunnen lopen.” De patiënt was na het horen van die conclusie behoorlijk van slag. ,,Hij is mij enorm dankbaar dat ik waarschijnlijk zijn leven heb gered. Ook zijn ouders hebben hun dankbaarheid getoond. We hebben nog steeds contact. Ik ben laatst nog met hem uit eten geweest”, zegt Westerhout die aangeeft dat dit niet een op zich staand geval is. ,,Er zijn veel mensen die bang zijn voor de tandarts of niet naar de tandarts gaan omdat ze het niet kunnen betalen. Dat leidt niet direct tot levensbedreigende situaties, maar er zijn wel veel schrijnende situaties. Het zou daarom goed zijn dat in elk geval de spoedeisende mondzorgzorg in de basisverzekering komt.” Westerhout is niet alleen betrokken bij zijn praktijk, maar werkt ook als vrijwilliger bij Humanitas en geeft lessen op scholen. Westerhout hoort vrijdag 1 maart of hij de titel Tandarts van het Jaar een jaar lang mag dragen. ,,Ik heb de concurrentie gezien. Een Zeeuwse tandarts die zich inzet om het tekort aan tandartsen en assistenten op te lossen en een Rotterdamse straattandarts die dak- en thuislozen behandelt. Die zijn ook terecht genomineerd. Ik vind het al een hele eer dat ik genomineerd ben.”


Overzicht genomineerden Tandarts van het Jaar

Arjan van den Dorpel, tandarts in Yerseke, voor zijn jarenlange en tomeloze inzet om het tekort aan tandartsen en assistenten op de agenda te krijgen (in het bijzonder in Zeeland) en voor de beroepsgroep in het algemeen. Didi Landman, tandarts in Rotterdam, voor haar werk als straattandarts voor dak- en thuislozen; “tandarts met een gouden hart”/ Auke Westerhout, tandarts in Rolde, als bijzonder betrokken tandarts, zowel bij zijn patiënten als de maatschappij in het algemeen.