Afbeelding
(Foto: Henry Koops)

Openblijven Oekraïense school in Papenvoort stap dichterbij

Algemeen

PAPENVOORT – De kans dat de tijdelijke onderwijsvoorziening voor Oekraïense kinderen in Papenvoort openblijft is weer eens stap dichterbij. Dat laat directeur-bestuurde Jeroen Kleyberg van Stichting PrimAH weten.

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne startte de overheid met een regeling waardoor kinderen van vluchtelingen uit dat land snel onderwijs konden krijgen in Nederland. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) wil echter dat alle scholen voor Oekraïense kinderen in Nederland na de zomer sluiten. De leerlingen moeten dan doorstromen naar reguliere scholen of internationale klassen. De partijen die betrokken zijn bij de tijdelijke school in Papenvoort, de Stichting PrimAH, CKC Drenthe, Kits Primair en de gemeenten Midden-Drenthe en Aa en Hunze, vinden het geen goed idee om alle kinderen door te laten stromen naar het reguliere onderwijs of scholen voor nieuwkomers. Niet alle leerlingen zijn er volgens het schoolbestuur klaar voor. Naast het leren van Nederlands is het ook belangrijk dat de kinderen zich veilig voelen en in Papenvoort hebben ze contact met andere kinderen uit Oekraïne en docenten die hun taal spreken.

De partijen moesten voor 1 maart een plan indienen bij het DUO waarin stond hoe ze de overgang zullen regelen. Ze dienden echter een alternatief plan in, waarin werd aangedrongen om de school open te houden. Daar is nu mee ingestemd door het ministerie. ,,De intentie is aanwezig, maar er is nog niets getekend”, zegt Kleyberg. ,,De school zal een andere vorm krijgen en zal worden voortgezet als Taalschool. Kinderen die voldoende Nederlands spreken zullen doorstromen naar het reguliere onderwijs in bijvoorbeeld Rolde en Grolloo. Dat zullen er zeven zijn aan het begin van het nieuwe schooljaar. We zullen iedere drie maanden monitoren hoeveel kinderen kunnen doorstromen, maar als dat er iedere maand zeven zullen zijn wordt het voor de scholen die de kinderen moeten overnemen ook een probleem. Ook het vervoer van de kinderen naar de scholen zal tot problemen leiden. Maar we zijn in ieder geval blij dat we de eerste opvang van Oekraïense kinderen in Papenvoort voort kunnen zetten.” Daar zijn inmiddels ongeveer 180 kinderen opgevangen en momenteel zitten rond de 80 leerlingen op de school. De betrokken partijen zullen kijken of ze de school ook na het volgend schooljaar open kunnen gaan houden.