Het diamanten bruidspaar werd door burgemeester Anno Wietze Hiemstra gefeliciteerd namens de Gemeente Aa en Hunze.
Het diamanten bruidspaar werd door burgemeester Anno Wietze Hiemstra gefeliciteerd namens de Gemeente Aa en Hunze. (Foto: Herman van Oost)

Echtpaar Kinds uit Rolde is 60 jaar getrouwd

Algemeen

ROLDE – Lambertus Kinds en Jantje Ebbinge uit Rolde waren woensdag 60 jaar getrouwd. ,,Het is en hele belevenis. Dit is toch net iets anders dan 25 of 30 jaar getrouwd zijn. En we zijn blij dat we dit mee mogen maken”, zegt Jantje Kinds.

Lamberts Kinds werd 84 jaar gelden geboren in Hijken. Zijn 80-jarige vrouw werd geboren in Hooghalen. Beiden komen uit en boerenfamilie. Het eerste contact tussen beiden was op het aardappelveld. ,,Mijn vader deed ook veel klussen voor de familie Kinds. En als ik uit school kwam was het gebruikelijk dat ik ging helpen, zoals met aardappelkrabben. Daar zag ik Lambertus voor het eerst. We hebben later contact gezocht en we zijn nog steeds bij elkaar.”

Jantje werkte tot haar trouwen op de linnenkamer van het ziekenhuis. Ze stopte met werken toen ze zwanger werd. Het stel kreeg vier kinderen en heeft zeven kleinkinderen en een achterkleinkind. ,,Ik heb daarna nog wat in winkels gewerkt maar geen echte baan meer gehad. Mijn man is zijn hele leven chauffeur geweest. Autorijden is zijn lust en zijn leven. Hij begon op een koelwagen, bij de melkfabrieken langs in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. In 1996 ging hij met pensioen. Hij is twee jaar bij huis geweest. Onze schoonzoon werkte toen op een tandtechnisch laboratorium en zij zochten een bode. En zo reed hij twee dagen per week door een groot deel van Nederland tot vorig jaar. Door gezondheidsklachten is hij er toen mee gestopt, maar soms zegt hij dat hij nog weleens spijt heeft. Auto rijden is zijn hobby en daar heeft hij zijn werk van gemaakt. En hij heeft al die tijd geen aanrijding gehad.”

Het echtpaar deed dingen samen en ook apart. ,,Samen gingen we folkloristisch dansen bij de Börker dansers in Westerbork. Lambertus heeft zijn hele leven gebiljart en mag dat nog steeds graag doen, net als houtsnijwerk. Samen mogen we graag fietsen en wandelen. Maar doordat we corona gehad hebben wordt dat wel wat lastiger.”

De diamanten bruiloft werd gevierd met een etentje met de familie.