De locatie aan de Markescheiding waar de gemeente Aa en Hunze tiny houses wil plaatsen.
De locatie aan de Markescheiding waar de gemeente Aa en Hunze tiny houses wil plaatsen. (Archieffoto: Herman van Oost)

Voldoende aanmeldingen voor project Tiny Houses Gasselternijveen

Algemeen

GASSELTERNIJVEEN – Het project Tiny Houses in Gassselternijveen kan eventueel verder ontwikkeld worden. Een groepje belangstellenden heeft zich aangemeld. Dat heeft wethouder Ivo Berghuis kenbaar gemaakt.

De belangstellenden zouden samen een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) kunnen gaan vormen. Een CPO is een vorm van sociale projectontwikkeling waarbij toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever zijn voor hun eigen nieuwbouwproject. Volgens de wethouder zal hij in gesprek gaan met de aanmelders en kijken hoeverre hun belangstelling reikt. Mogelijk wordt een CPO-begeleider aangesteld om de interesse verder te onderzoeken. De gemeente wil een experiment met tiny houses uit gaan voeren op een locatie aan de Markescheiding in Gasselternijveen. Het pilotproject zal eventueel tien jaar gaan duren.

CPO Raatakkers Anloo
Het college van Aa en Hunze heeft vorig jaar ook het ontwikkelperspectief Anloo Raatakkers vastgesteld. In dit ontwikkelperspectief zijn de kaders voor de woningbouwlocatie vastgelegd waarbinnen een CPO het gebied in Anloo mag ontwikkelen. Voor de realisatie van woningbouw op deze locatie wil CPO Raatakkers Anloo de subsidie Collectieve wooninitiatieven aanvragen bij de provincie Drenthe. Met behulp van deze subsidie kan de CPO een CPO-begeleider aanstellen en kunnen ze volgende stappen in het proces zetten. Eén van de voorwaarden om voor deze subsidie in aanmerking te komen is dat de gemeente een verklaring van medewerking af moet geven. Het college is bereid om deze verklaring te ondertekenen.