Huisarts Martijn Mantingh uit Gieten: ,,Huisartsen moeten zo snel mogelijk worden gevaccineerd. Het gaat niet om onze eigen gezondheid, maar dat we de groep kwetsbare ouderen beter kunnen beschermen.” (eigen foto)
Huisarts Martijn Mantingh uit Gieten: ,,Huisartsen moeten zo snel mogelijk worden gevaccineerd. Het gaat niet om onze eigen gezondheid, maar dat we de groep kwetsbare ouderen beter kunnen beschermen.” (eigen foto)

‘Neem huisartsen serieus en kom afspraken na’

Algemeen

GIETEN - Huisartsen worden door minister Hugo de Jonge niet serieus genomen. Dat is de mening van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). De huisartsen maken zich hard om te zorgen dat ze zich in januari nog kunnen laten vaccineren. Ook de huisartsen zijn volgens de LHV een onmisbare groep in de acute zorg, net als het ziekenhuis- en ambulancepersoneel. Deze toezegging hebben de huisartsen echter nog niet van het kabinet gekregen.

,,Minister Hugo de Jonge draait en konkelt met betrekking tot de afspraken die hij gemaakt heeft”, zegt huisarts Martijn Mantingh uit Gieten. Hij is als bestuurslid van de Drentse Huisartsencoöperatie (DHC) nauw betrokken met de onderhandelingen met de minister. De Landelijke Huisartsen Vereniging eist dat minister De Jonge onmiddellijk 15.000 Pfizer-vaccins beschikbaar stelt voor huisartsen en medewerkers in de huisartsenspoedzorg. ,,De minister komt zijn beloftes niet na. We hebben met hem afgesproken dat wij deze maand zouden zijn gevaccineerd. Dat zou gebeuren op het moment dat gestart zou worden met het vaccineren van kwetsbare ouderen. Hiervoor zou het Moderna-vaccin gebruikt worden. Van het vaccin van Moderna komen deze maand maar heel weinig ampullen beschikbaar, bleek vorige week zondag. Daarop besloot De Jonge dat huisartsen gevaccineerd worden met het vaccin van AstraZeneca. Maar wanneer dat vaccin precies geleverd wordt, is nog niet duidelijk. Er worden wekelijks 150.000 vaccins van BioNTech/Pfizer geleverd, daar zouden toch 15.000 beschikbaar moeten zijn voor de huisartsen. Het gaat niet om onze eigen gezondheid, maar dat we de groep kwetsbare ouderen beter kunnen beschermen. We zien dagelijks COVID-patiënten en willen niet dat we tijdens het vaccineren en tijdens visites de ouderen gaan besmetten. Daarom moeten de huisartsen zo snel mogelijk gevaccineerd worden, waarna we aan de slag kunnen in verzorgingscentra zoals Dekelhem, ‘t Maandhoes, De Wenning en ‘t Holthuys. Daarna kunnen de kwetsbare thuiswonende ouderen volgen. Als je het vaccineren van de huisartsen voor je uitschuift dan lopen zij het risico ziek te worden waarna de eerste lijn zorg stagneert en het vaccineren ook opschuift. Dat wil je niet. Daarnaast wordt het risico voor kwetsbaren om besmet te raken ook groter.” 

Cruciaal
De Jonge geeft aan dat hij zich nooit op een termijn heeft vastgelegd en dat de Pfizer-vaccins bedoeld zijn voor kwetsbare ouderen. ,,Het is onbegrijpelijk dat de minister zo omgaat met een beroepsgroep die zo cruciaal is voor de COVID-zorg, voor de zorg voor onder andere al die thuiswonende ouderen en voor de spoedzorg.”, aldus Mantingh die geen goed woord over heeft over het handelen van de minister. ,,Hetzelfde geldt voor de logistieke procedure. We gingen er eerst vanuit dat we gingen vaccineren volgens de procedure van de griepvaccinatie. Dit is de meest voor de hand liggende, omdat we dan precies weten om hoeveel mensen het dan gaat. Het RIVM en het kabinet hebben nu besloten dat het gaat via de huisartsenposten. In Drenthe wordt dat waarschijnlijk Assen of Emmen. De Moderna-vaccins worden daar geleverd, waarna deze vervolgens verdeeld worden en vandaaruit met een busje naar een verzorgingstehuis gaan om de bewoners in te enten. Vervolgens gaan ze weer terug naar de huisartsenpost om een nieuw voorraad voor een ander verzorgingstehuis te halen. We zijn nu bezig om alle Drentse gegevens in kaart te brengen om de juiste verdelingen te kunnen doen. Terwijl we binnen de eigen praktijken de informatie zo bij de hand hebben. De hoeveelheden vaccins zijn niet groot. Dus dat wordt een langdurige onderneming, voordat alle mensen zijn gevaccineerd. De procedures veranderen twee keer per week. We lopen voortdurend tegen de starheid van de bureaucratie aan”, aldus de DHV-bestuurder die het wel belangrijk vindt dat iedereen zich laat vaccineren. ,,Daar zijn vier redenen voor: de eigen gezondheid, de gezondheid van anderen, het ontlasten van de zorg en om COVID-19 zo spoedig mogelijk achter ons te laten. Twijfelaars moeten nu eens niet denken aan het individu. Het gaat om een pandemie en tijdens een pandemie is geen ruimte meer voor het individu.”

De protesten van de huisartsen zijn gehonoreerd. Ze worden volgende week toch gevaccineerd met het Moderna-vaccin, dat melden de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het ministerie van VWS in een verklaring. Dat is sneller dan verwacht en heeft te maken met de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. Overige zorgverlenende medewerkers in de huisartsenzorg worden waarschijnlijk in de tweede week van februari gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin.