Het 'ílligale' fietspad in het Strubben Kniphorstbosch. De gemeente moet alsnog een vergunning aanvragen voor de aanleg.
Het 'ílligale' fietspad in het Strubben Kniphorstbosch. De gemeente moet alsnog een vergunning aanvragen voor de aanleg. (Foto: Henry Koops)

Gemeente Aa en Hunze moet alsnog vergunning aanvragen voor aanleg fietspad

Algemeen

ANLOO/EEXT – De gemeente Aa en Hunze moet alsnog een vergunningaanvraag indienen voor de aanleg van een betonnen fietspad door het Strubben Kniphorstbosch tussen Eext en Anloo. Dat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) de gemeente deze week schriftelijk laten weten. 

De Strubben-Kniphorstbosch is het grootste archeologische rijksmonument van Nederland. Er liggen hunebedden, grafheuvels, karresporen en urnenvelden. Wie werkzaamheden wil uitvoeren aan een rijksmonument moet daarvoor een vergunning aanvragen bij de RCE. Dat heeft de gemeente nagelaten. 

De Rijksdienst denkt dat de gemeente, door het aanleggen van het 1,7 kilometer lange fietspad, de archeologische waarde van het gebied heeft aangetast. ,,Het fietspad loopt vlak langs het hunebed D8. Het is bekend dat niet alleen onder het hunebed zaken begraven liggen, maar ook in de nabije omgeving”, zegt Jos Stöver van RCE. ,,De kans is groot dat er resten met grote archeologische waarde in de bodem liggen. Er is een vrijstelling tot 0 centimeter. Dus dat betekent dat schrapen ook niet is toegestaan. We moeten kijken of er met de aanleg schade is aangebracht.”

Wethouder Heijerman kijkt er anders tegenaan. ,,Er lag een schelpenpad. Die hebben we er afgeschraapt en daar hebben we het betonnen fietspad opnieuw overheen gelegd. Dus hebben we niet in de bodem gegraven. De archeologische resten liggen nu veilig onder het beton.” 

Volgens Heijerman is de gemeente er niet alleen voor de archeologisch waarden van het gebied, maar ook voor de inwoners. ,,Het fietspad vroeg om een duurzame oplossing. Daar had Staatsbosbeheer, de eigenaar van de grond een andere mening over. Het nieuwe fietspad is breder en veiliger en daar is ook behoefte aan door de toename van elektrische fietsen. En het betonnen fietspad is toegankelijk voor scootmobielen en rolstoelen. Dat is ook een opdracht die we hebben te vervullen”, aldus Heijerman die aangeeft dat binnenkort alsnog een vergunningaanvraag naar RCE gaat. Dit moet binnen vier weken. 

Ströve geeft aan dat het argument van de gemeente dat het fietspad onderdeel uitmaakt van het Drentse fietspadennetwerk niet klopt. ,,Het fietspad komt uit op een grindpad. De minister moet uiteindelijk een oordeel vellen. Of het fietspad er weer uitgehaald moet worden, kan ik nu nog niet aangeven. Herstel van het schelpenpad zou extra schade aan de bodem op kunnen leveren. En er is dan ook sprake van kapitaalvernietiging. Mocht de gemeente wel een vergunning krijgen dan verwachten we wel dat de gemeente nog archeologisch onderzoek doet, want het tracé waar gewerkt is, is vier meter breed, terwijl het schelpenpad slechts twee meter breed was. De kosten hiervan zullen voor de gemeente zijn.” Volgens Heijerman is de gemeente hiertoe bereid.

De gemeente moet van RCE stoppen met de werkzaamheden. Heijerman geeft aan dat het fietspad er al ligt. ,,We moeten alleen de randen nog afwerken.” Dat zorgt voor een onveilige situatie. ,,Fietsers die gebruik maken van het fietspad moeten goed uitkijken en maar zoveel mogelijk in het midden van het fietspad gaan fietsen.”