Peter Terrin en Marjoleine de Vos.
Peter Terrin en Marjoleine de Vos.

Poëzie en proza in De Literaire Hemel

Algemeen

AMEN - Dit jaar geen Boekenweek in maart, maar wel De Literaire Hemel. De interviews zijn vanaf zaterdag 13 maart te bekijken via www.literairehemel.nl.

Peter Terrin
Annette Timmer interviewt de Vlaamse schrijver Peter Terrin. Zijn nieuwste boek, Al het blauw, gaat over vriendschap en liefde, en over de breekbare zoektocht naar een eigen identiteit.
Peter Terrin (1968) behoort tot de interessantste auteurs van ons taalgebied. Hij ontving in 2012 de AKO Literatuurprijs voor Post mortem. Met De bewaker (2009) en Monte Carlo (2014) stond hij op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs, met Yucca (2016) op die van de ECI Literatuurprijs.
Al het blauw speelt in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hoofdpersonen zijn een Italiaanse barvrouw en een student. Beiden willen ontsnappen. Carla aan haar verleden en Simon aan zijn toekomst. In de blauwe gloed van een zwembad vinden ze elkaar. Maar hun relatie staat zwaar onder druk; zij is twintig jaar ouder en getrouwd.

Marjoleine de Vos
Joep van Ruiten gaat in gesprek met Marjoleine de Vos. Op 25 februari verscheen haar bundel Hoe verschillig. Daarin dicht ze over de onmogelijkheid van de terugkeer.
Marjoleine de Vos (1957) woont in Noord-Groningen en is dichter en essayist, redacteur en columnist van NRC Handelsblad. Ze studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. De Vos schrijft over kunst, filosofie, literatuur en koken. Haar eerste poëziebundel, Zeehond graag (2000), werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. In de Terloops-serie van uitgeverij Van Oorschot verscheen vorig jaar Je keek te ver. Een wandeling. In Hoe verschillig onderzoekt ze in zo’n veertig gedichten de onmogelijkheid van de terugkeer: telkens blijkt de werkelijkheid niet meer te stroken met de beelden in ons hoofd. 

Doeke Sijens (S. Vestdijk)
Met Doeke Sijens wordt gesproken over S. Vestdijk. In maart is het vijftig jaar geleden dat deze schrijver overleed. Uitgeverij kleine Uil komt met een heruitgave van Een Alpenroman (1961) over een lesbische liefde. Destijds bracht het boek recensenten in verwarring.
S. Vestdijk (1898-1971) schreef 52 romans (waaronder Terug tot Ina Damman, De koperen tuin en Pastorale 1943), 23 essaybundels en duizenden gedichten. Een gebergte in de Nederlandse literatuur is het oeuvre van S. Vestdijk wel genoemd. Doeke Sijens maakte vorig jaar voor literair weblog TZUM een serie over de historische romans van Vestdijk. En nu schreef hij een toelichting bij de heruitgave van Een Alpenroman. Hierin behandelt Vestdijk de liefde tussen twee vrouwen in een Beiers hotel. Daarbij heeft hij een scherp oog voor de effecten van deze plotselinge relatie, die het gezinsleven van hoofdpersoon Lucie geheel ontregelt. Het Algemeen Handelsblad schreef in 1961: ,,Dit boek is ziek, zo ziek.”