Sporthal De Goorns wordt gezien als optie voor de realisatie van een cultureel podium.
Sporthal De Goorns wordt gezien als optie voor de realisatie van een cultureel podium. (Foto: Henry Koops)

Gieter verenigingen moeten flink bijdragen aan cultureel podium

Algemeen

GIETEN – De culturele verenigingen in Gieten zullen een flinke bijdrage moeten gaan leveren om een sluitende exploitatie van het nieuwe culturele podium mogelijk te maken. Dat bleek donderdag tijdens de opiniërende vergadering over de Kadernota Huisvesting culturele verenigingen.

Uit ervaring rond de nieuwbouw van Mfc De Boerhoorn in Rolde blijkt dat dit geen eenvoudige opgave is. Wim Veenhof van de projectgroep, die mede onderzoek deed naar mogelijke locaties voor een nieuw cultureel podium in Gieten, kon op vragen van Henk Santes (PvdA) niet direct aangeven in hoeverre verenigingen bereid zijn om te komen tot een adequaat beheer van de nieuwe locatie. Dit moet volgens Veenhof nog worden uitgezocht. Hij gaf wel aan dat de projectgroep betrokken wil blijven bij de ontwikkelingen. ,,De nieuwe locatie moet een plek worden waar de verenigingen zich thuis gaan voelen en er zal geïnvesteerd moeten worden in een duurzame oplossing.” Als voorkeurslocatie werd al eerder sportpark De Goorns gepresenteerd.

Wethouder Henk Heijerman vroeg de raad om duidelijke kaders om verder onderzoek te kunnen doen. Er was veel discussie over het beheer en de exploitatie. Hoe hoog zal het aandeel van de gemeente zijn en wat moeten de verenigingen bedragen? Volgens Heijerman moeten de verenigingen de huur wel op kunnen brengen. De wethouder is bereid om eventuele exploitatietekorten aan te vullen, maar dat moet niet in de papieren gaan lopen. Professioneel beheer zal de gemeentelijk bijdrage wellicht verhogen, maar veel wordt verwacht van de inzet van de inwoners van Gieten. 

Ook waren er vragen over de gebruikers. Moet de nieuwbouw alleen geschikt zijn voor culturele verenigingen of mogen ook andere partijen gebruik gaan maken van het gebouw? Wordt gekeken of een multifunctioneel centrum haalbaar is of gaat het alleen om een zaal met podium? Hoe groot moet het gebouw gaan worden? En hoeveel geld heeft de raad voor de nieuwbouw over? Moet dit bedrag liggen tussen de 2,1 en 3,5 miljoen zoals in het vooronderzoek is berekend? 

Er is nog huiswerk voor de wethouder en de raadsleden om op 23 september de kadernota vast te kunnen stellen. Wel waarschuwden enkele fracties dat het plan wel haalbaar moet zijn en dat er geen luchtkastelen worden gebouwd die later tot grote teleurstellingen zullen leiden. Volgens Veenhof zijn er al enige verwachtingen gewekt en moet er uiteindelijk in Gieten een podium gaan komen waar het gebeurt en een accommodatie waar veel reuring komt. 

!