Afbeelding

Dodenherdenking op zes locaties in Aa en Hunze

Algemeen

AA EN HUNZE - Op zes locaties in de gemeente Aa en Hunze worden vanavond herdenkingen gehouden.

Anloo
De herdenking in Anloo vindt eerder plaats dan de overige herdenkingen. Belangstellenden kunnen zich om 18.30 uur verzamelen bij het kruispunt van zandwegen in het Evertsbos. Vanaf daar zal om 18.45 uur een stille tocht worden gelopen naar het oorlogsmonument bij het onderduikershol. Na een kort welkomstwoord door mevrouw Buikema en een korte toespraak door raadslid Kiena ten Brink is er gelegenheid voor nabestaanden en/of anderen om kort wat te zeggen. De taptoe wordt verzorgd door een trompettist. Vervolgens wordt 2 minuten stilte in acht genomen, gevolgd door de bloemlegging. Na raadslid Kiena ten Brink namens het gemeentebestuur volgen nabestaanden, het Oranje Comité, scholen en anderen. Twee leerlingen van OBS Anloo dragen een gedicht voor. Als afsluiting wordt het Wilhelmus door leerlingen van OBS Anloo gezongen onder leiding van de heer Enting.

Eext
Om 19.15 uur wordt in de Nederlandse Hervormde Kerk een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Na een openingswoord door de heer Bruining dragen leerlingen van OBS Prins Willem Alexander gedichten voor, waarna wethouder Henk Heijerman een toespraak houdt namens het gemeentebestuur. Tussendoor zal muziekvereniging Togido koraalmuziek ten gehore brengen. De aanwezigen zingen tot slot het Wilhelmus, onder leiding van Togido. Na de plechtigheid zal vanaf 19.50 uur de kerkklok luiden en kan iedereen in een stille tocht naar het gedenkmonument lopen. De stoet wordt voorafgegaan door een trommelslager. Voor het monument stellen de deelnemers zich op in een halve cirkel. Nadat de kerkklok 20.00 uur heeft geslagen wordt 2 minuten stilte in acht genomen. Hierna slaat de klok één keer en zal de bloemlegging worden ‘aangeblazen’. Door het 4 mei Comité wordt afgekondigd wie de bloemen gaan leggen. Het eerste bloemstuk wordt gelegd door wethouder Henk Heijerman en vervolgens is er voor iedereen gelegenheid hetzelfde te doen. Na het ‘afblazen’ van de bloemlegging is de herdenking ten einde. Aansluitend is er gelegenheid om koffie te drinken in dorpshuis Homan.

Gasselternijveen
De PKN-kerk is als ‘open gebouw’ vanaf 18.30 uur voor iedereen toegankelijk. Om 19.00 uur begint de plechtigheid met lied gezongen door Lieke Stol en na het welkomstwoord dragen door leerlingen van OBS J. Emmens en CDS ’t Kompas een gedicht voor. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra geeft een toespraak, waarna de leerlingen van beide basisscholen een lied zingen. Rond 19.25 uur vertrekt de stille tocht naar het monument aan de Oosterstraat, waar de Harmonie gepaste muziek speelt. Bij het monument is gelegenheid tot het leggen van bloemen door het publiek, de kerkelijke gemeenten Gasselte en Gasselternijveen, leerlingen van de basisscholen in het kader van ‘Adopteer een Monument’ en burgemeester Hiemstra namens de gemeente. Een leerling van OBS J. Emmens draagt een gedicht voor en burgemeester Hiemstra houdt nog een korte toespraak. Vervolgens wordt The Last Post gespeeld, waarna 2 minuten stilte in acht wordt genomen. Als afsluiting van de herdenking wordt het Wilhelmus gespeeld. Belangstellenden zijn zowel welkom in de kerk als bij het monument, maar uiteraard ook voor deelname aan de stille tocht.

Gieten
Om 18.45 uur begint een herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk. In de kerk worden tekeningen opgehangen van leerlingen van groep 7/8 van Samenwerkingsschool Oostermoer uit Gieterveen en OBS Gieten. Naast orgelspel door de heer Timmer is er een toespraak door Tweede-Kamerlid Henk Nijboer. Er worden gedichten voorgedragen door kinderen van groep 7/8 van OBS Gieten en door Jantje Moek-Rutgers. De muzikale omlijsting is in handen van Iris Bom en Henk de Ruiter. Rond 19.30 uur start de stille tocht naar de begraafplaats. Onderweg is er gelegenheid om bij het herdenkingsmonument op de Brink bloemen neer te leggen ter gedachtenis aan de oorlogsslachtoffers uit de eigen gemeente. Op de begraafplaats bij de graven van de omgekomen vliegtuigbemanning worden alle oorlogsslachtoffers herdacht. Ook hier is gelegenheid tot het leggen van bloemen. Op de begraafplaats houdt raadslid Marie-Claire Neesen een korte toespraak namens het gemeentebestuur. Verder worden gedichten voorgedragen door kinderen van groep 7/8 van OBS Gieten en Jantje Moek-Rutgers. Om 20.00 uur is er twee minuten stilte, voorafgegaan door het spelen van het signaal Taptoe en afgesloten door een trompetsignaal van trompettist Carst-Jan Ligtenbarg.  

Grolloo
Om 19.15 uur start de stille tocht, voorafgegaan door een trommelslager, vanaf de Meerkampsweg. Rond 19.25 uur is de aankomst bij de Vredesboom waar de voorzitter iedereen welkom heet. Er zijn toespraken namens de Protestantse Gemeente en door raadslid Bertus Reinders. Daarnaast werken muziekvereniging Crescendo, zangvereniging Vriendenkring en schoolkinderen van OBS de Drift mee. Om 20.00 uur volgen twee minuten stilte, waarna Crescendo en Vriendenkring het Wilhelmus inzetten. Hierna volgt de bloemlegging. Na afloop is er koffie, thee en fris voor belangstellenden.

Rolde  
Belangstellenden worden verzocht om 19.20 uur aanwezig te zijn bij de molen aan de Grote Brink, waarna om 19.30 uur de stille tocht vertrekt naar het monument aan de Kerkbrink onder het luiden van de kerkklokken. Raadslid Arie Fonk zal in deze stille tocht, voorafgegaan door een tromspeler, meelopen. Op de Kerkbrink zal het Klein Orkest koralen spelen. Na een welkomstwoord door Paul Tahalele dragen leerlingen van de Jan Thiesschool bij het monument herdenkingsgedichten voor. Na een korte toespraak wordt het Taptoesignaal gespeeld en om 20.00 uur is het 2 minuten stil. Tijdens het spelen van het Wilhelmus worden gelijktijdig de nationale en Roldervlag gehesen. Vervolgens worden bloemstukken gelegd door raadslid Arie Fonk, leerlingen van de Jan Thiesschool en anderen. Tijdens de bloemlegging speelt het Klein Orkest enkele koralen. Na afloop van de plechtigheid wordt voor belangstellenden koffie en thee geserveerd in de Jacobuskerk.