Vereniging De Hamerlanden zoekt keien voor de Hamerlandenroute bij het Zandgat.
Vereniging De Hamerlanden zoekt keien voor de Hamerlandenroute bij het Zandgat.

Grote Hondsrug-keien gezocht voor de Hamerlandenroute 3.0

Algemeen

KOSTVLIES - De Hamerlandenroute bij Kostvlies is 5 juni onder veel belangstelling feestelijk geopend door voormalig wethouder Henk Heijerman. Vereniging De Hamerlanden wil de route nog mooier maken.

De Hamerlandenroute meandert over een tracé van ruim 6 kilometer vanaf startpunt brasserie De Semslanden dwars over de golfbaan, oude spoordijk en het spoorravijn via de Gasselter Es naar het Zandgat. Vanaf het Zandgat is het via de Achterweg terug naar de eindbestemming De Semslanden. De route kent twee apps, drie informatiepanelen en liefst elf points of interest, die de wandelaar uitgebreid informeren over de gevarieerde en wonderschone natuur. (Meer informatie is te vinden op www.dehamerlanden.nl)

,,De Hamerlandenroute wordt met reden omarmd door het Unesco Global Geopark De Hondsrug èn door het Drentse Landschap. Nergens toont de Hondsrug zich zo fraai, is het landschap zo gevarieerd en nemen de hoogteverschillen bijna Limburgse proporties aan”, zegt verenigingsvoorzitter Hans Haerkens. ,,De werkgroep Hamerlandenroute 3.0 is op dit moment bezig de route nog mooier, nog interactiever en interessanter te maken voor jong en oud. Onder begeleiding van deskundige mensen van het Hunebedcentrum te Borger zijn we op zoek naar grote Hondsrug keien. We zijn op zoek naar stenen van 75 centimeter of groter. Keien die zullen worden voorzien van specifieke achtergrondinformatie. Waar komen ze vandaan? Hoe komen ze hier? Wat deden onze voorouders ermee?”

De leden van de werkgroep vragen de inwoners van Aa en Hunze behulpzaam te zijn met het verstrekken van zeer grote Hondsrug-keien. ,,Deze megastenen plaatsen we als herkenningstekens ter hoogte van de zogeheten ‘points of interest’. Met een prominente plek langs de Hamerlandenroute geven de stenen betekenis aan de geologische historie van het landschap. Inwoners die willen helpen de Gemeente Aa en Hunze nog een beetje mooier te maken kunnen een mail sturen naar hanshaerkens@outlook.com.”