Er zijn plannen om deze loods aan de brink in Rolde te vervangen door zeven appartementen.
Er zijn plannen om deze loods aan de brink in Rolde te vervangen door zeven appartementen. (Foto: Henry Koops)

Procedure appartementen aan Brink in Rolde kan verder

Algemeen

ROLDE – De gemeenteraad kan zich vinden in de komst van zeven appartementen op de plek van voormalig bouwbedrijf Brands aan de Burgemeester Reinderstraat in Rolde. De woningen komen op de plaats van de loods die tegen de brink aanstaat.

Brands Bouwontwikkeling uit Emmen heeft het plan opgevat om op deze locatie een appartementencomplex met zeven woningen te bouwen. De raadsfracties stemden in om af te wijken van het ‘Bestemmingsplan Rolde’ om een aanvraag voor een omgevingsvergunning mogelijk te maken. De raad kan zich er wel in vinden dat de ,lelijke blinde muur’ aan de rand van de brink wordt vervangen.

Dat de appartementen dicht aan de brink komt te liggen was aanleiding voor Jan Emmens van de OVVR om de raadsfracties te waarschuwen dat op deze brink tal van activiteiten worden georganiseerd, zoals de Paasmarkt en de Roldermarkt door de OVVR. ,,In de evenementenvergunning staan eisen over decibellen en tijden waar wij ons netjes aan houden. Maar evenementen geven overlast. Wij maken ons zorgen over de toekomst en willen graag voorkomen dat mensen als ze hier komen wonen beginnen te klagen over deze mogelijke overlast. We willen de raad daarom graag meegeven om goede afspraken hierover te maken.”

De raadsfracties hadden begrip voor de waarschuwing van Emmens. Volgens wethouder Ivo Berghuis is het een en ander geborgd in het Bestemmingplan Rolde. ,,Daarin is geregeld dat er op dit terrein evenementen worden gehouden. Maar hiermee kan je het niet 100 procent ondervangen. Inwoners mogen altijd bezwaar maken tegen een evenementenvergunning”, aldus Berghuis. ,,Bureau B+O, die omgevingsvergunning voor Brandsbouw aanvraagt en de aannemer zijn op de hoogte van de evenementen op de brink en hebben aangegeven dat toekomstige bewoners hierover zullen worden geïnformeerd.”

Het is nog niet duidelijk om wat voor appartementen het precies gaat. Het is de bedoeling dat vier appartementen op de begane grond komen en drie op de eerste verdieping. In de kelder zullen bergingen worden gerealiseerd. Het appartementengebouw wordt iets langer dan de bestaande schuur maar niet dieper. Aan de brinkzijde worden de appartementen voorzien van overdekte terrassen op de begane grond en inpandige loggia’s op de verdieping. De zes bomen op de brink blijven staan. De prijzen zijn nog niet bekend. De initiatiefnemers kunnen nu starten met de tweede fase, het aanvragen van de omgevingsvergunning.