Er staan weer paarden aan de ketting op de brink in Rolde. Oude tijden herleven.
Er staan weer paarden aan de ketting op de brink in Rolde. Oude tijden herleven. (Foto: Henry Koops)

Roldermarkt heeft weer mooie ‘grote’ paardenmarkt

Algemeen

ROLDE – De Roldermarkt heeft weer een paardenmarkt. Na enkele jaren van tegenvallende aanvoer van paarden en veulens hebben de paardenhandelaren zich weer over laten halen om naar Rolde te komen. Daardoor waren er dinsdag een kleine 150 paarden, pony’s en ezels te bewonderen.

De Boermarke en OVVR hebben opnieuw een poging gedaan om meer dieren naar de paardenmarkt te halen. Het hoort bij de traditie van de Roldermarkt. De paardenmarkt was in het verleden de grootste paardenmarkt van Drenthe. De laatste tijd lieten de handelaren de markt echter links liggen. Mede door internet was de markt veranderd. ,,Het was de dood of de gladiolen”, zegt marktmeester Tinus Berkepies. ,,We hebben nieuwe mensen in de organisatie die lijntjes hebben met de paardenwereld. Zo is er onder meer contact gezocht met Robert de Vries die ook betrokken is geweest bij de aanvoer van de paardenmarkten in Norg en Roden. Ook is er flink geflyerd op andere paardenmarkten, zoals in Leeuwarden. Het was nu of nooit.” De organisatie is dit jaar toch overstag gegaan om de handelaren te betalen. Ze krijgen nu 5 euro per paard. ,,We stoppen er nu dus wat geld in. Gaat het niet dan houdt het op en komt een traditie ten einde. Maar gelukkig zijn de paarden weer terug.” Berkepies vindt trouwens dat er niet te veel aandacht aan de aanvoercijfers geschonken moet worden. ,,De Roldermarkt is veel meer dan alleen het aantal paarden op de paardenmarkt. Kijk eens hoe succesvol de rest van het programma is. En daar zitten ook veel paardenelementen in”, aldus de marktmeester die wel moet beamen dat het een mooi gezicht is dat er weer paarden aan de ketting staan op de Brink, zoals het volgens de traditie hoort.

Het dierenwelzijn is goed geregeld op de markt. En er is handel. Er is veel belangstelling vanuit Duitsland en Italië. De handelaren zijn tevreden. ,,We moeten dit samen in stand houden. Er moeten kopers en verkopers zijn, dan komt het goed. En daarnaast maken we er een gezellige dag van en zo kunnen we die mooie traditie in ere houden.”, aldus een handelaar.

De organisatie is ook tevreden over de goederenmarkt. In de tent bij de molen werd al voorzichtig een toost uitgebracht op de goede afloop. ,,We kijken terug op een fantastische feestweek. En we hebben er alles aan gedaan op de paardenmarkt nieuw leven in te blazen. Er staat een mooie goederenmarkt. Er zijn straks mooie paardenevenementen te zien. Daarna is er volop feest in de feesttent. Het weer klaart op. Laat de mensen maar komen. De tweede dinsdag van de Roldermarkt staat weer op de kaart”, vertelt Margé Emmens, de nieuwe voorzitter van de OVVR, opgetogen. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding