Afbeelding

Drenthe heeft relatief weinig bibliotheken

Algemeen

AA EN HUNZE - In de provincie Drenthe zijn relatief weinig bibliotheken te vinden. Iedere bibliotheek wordt gedeeld met gemiddeld 30.755 Drenten, wat meer is dan landelijk gemiddeld. 

Omdat de bibliotheek een steeds grotere maatschappelijke functie krijgt, lijkt het vervullen van deze rol voor Drentse bibliotheeklocaties minder haalbaar dan elders in Nederland. Dat concludeert thuisstudieplatform Laudius op basis van een inventarisatie onder 141 Nederlandse bibliotheekorganisaties en CBS-data. 

De bibliotheek krijgt een steeds grotere maatschappelijke functie, zoals het bevorderen van digitale vaardigheden en taalvaardigheid. Voor het maatschappelijke aanbod van bibliotheken hebben gebruikers geen abonnement nodig. Gemiddeld is er in Nederland voor iedere 22.197 omwonenden een bibliotheeklocatie, maar niet in iedere regio delen inwoners hun bibliotheek dus met evenveel anderen.

Steeds minder leden
Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20 procent. Slechts van een kwart van de huishoudens is nog minimaal één gezinslid aangesloten bij een bibliotheek. Dit percentage is in Drenthe met 30,5 procent meer dan gemiddeld. In de gemeenten Tynaarlo (36,5 procent), De Wolden (33,2 procent) en Midden-Drenthe (32,2 procent) zijn de meeste huishoudens nog lid van een bibliotheek. In de gemeente Emmen ligt het percentage het laagst: daar is nog 27,6 procent van de huishoudens aangesloten.

Een basisabonnement bij een Drentse bibliotheek kost gemiddeld 50,33 euro per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld abonnement in Nederland kost 41,67 euro per jaar. Leden zijn dus relatief duur uit. De hoogte van een lidmaatschap verschilt sterk per regio: leden van de Bibliotheek Emmen zijn het goedkoopst uit en betalen slechts 49,50 euro, de Bibliotheek Hoogeveen rekent met 52 euro het hoogste tarief voor hun leden.