De oudste inwoner van Drenthe, Enna van der Horn-Stulp krijgt een bloemetje van Burgemeester Anno Wietze Hiemstra voor haar 105e verjaardag.
De oudste inwoner van Drenthe, Enna van der Horn-Stulp krijgt een bloemetje van Burgemeester Anno Wietze Hiemstra voor haar 105e verjaardag. (Foto: Herman van Oost)

Oudste inwoner van Drenthe viert 105e verjaardag

Algemeen

ROLDE - Enna van der Horn-Stulp uit Rolde is gisteren 105 jaar geworden, daarmee is ze de oudste inwoner van Drenthe. Burgemeester Anno Wietze Hiemstra kwam op haar verjaardag een bloemetje brengen.

De kamer was versierd met slingers en ballonnen. Met de burgemeester waren ook journalisten en fotografen meegekomen. ,,Ze is dan wel op leeftijd, maar de aandacht stelt ze wel op prijs”, vertelt haar schoonzoon Eelko Brouwer. Dat ze de oudste inwoner van Aa en Hunze was dat wist ze wel. ,,Maar dat ze de oudste inwoner van Drenthe was, dat moest haar verteld worden. Maar dat weet ze nu wel”, zegt Brouwer lachend. 

Enna Stulp werd op 6 oktober 1917 geboren in Wehe den Horn en groeide op in Warfhuizen. Als boerendochter groeide ze op in een groot gezin van elf kinderen. Op de lagere school in Warfhuizen ontmoette ze haar man, Gerrit van der Horn. Hij werd later vertegenwoordiger voor de Spar. ,, Ze hebben samen in de oorlogsjaren nog een tijdje een Spar-winkel gerund in Pieterburen”, vertelt Brouwer. ,,Mijn schoonvader ontliep zo de Arbeitseinsatz van de Duitsers. Omdat hij de enige winkelier in de regio was, was hij onmisbaar en hoefde hij niet naar Duitsland om te werken. Na de oorlog hebben ze de winkel van de hand gedaan.”

Het stel kreeg vier kinderen; één dochter Greetje (80) en drie zoons: Bert (78), Jaap (op 71 jarige leeftijd overleden) en Gert (73). ,,Met die de dochter ben ik getrouwd”, zegt Brouwer. ,,Ja, ik ben er ook nog”, roept diezelfde dochter. ,,En er is een heel zootje klein-, achterklein- en achterachterkleinkinderen. En ze hebben allemaal aanhang. En er komen er steeds meer. Ze kan dat allemaal niet meer bijhouden. Wij zijn al over-opa en-oma. Mijn schoonmoeder is dus ver-over-oma. Dat is niet bij te houden.”

De verjaardag werd dan ook in kleine kring gevierd. ,,Alleen met de kinderen die konden. Sommige van ons hebben fysieke klachten en konden daarom niet aanwezig zijn. Maar met de burgemeester en al die pers werd het toch gezellig druk in de kamer in de Hendrik Kok-stichting. ,,Ze woont hier nu al bijna veertien jaar. En met veel plezier. Ook hier hebben ze te maken met personeelstekort. Mijn schoonmoeder moppert dan weleens: Er zijn steeds anderen. Maar verder heeft ze het hier prima naar haar zin.”

Voordat ze in Rolde kwam wonen heeft ze in heel wat andere plaatsen gewoond: Hollandscheveld, Hoogeveen, Haren, Ede en op vier plaatsen in Zuidlaren. ,,Ja, ze heeft heel wat van de Wereld gezien”, zegt haar dochter grappend. 

Enna van der Horn-Stulp is al lange tijd alleen. Haar man overleed toen hij 76 jaar was. ,,Ze is zich toen op het tekenen en schilderen gaan storten. Ze heeft les genomen in Zuidlaren. En ze bleek talent te hebben. Stillevens en landschappen. Ze heeft een heel mooi landschapje gemaakt van de contouren van Hasselt in Overijssel, gezien vanaf de overkant van rivier het Zwarte Water”, vertelt Brouwer die onlangs nog werk van zijn schoonmoeder ontdekte. ,,Ze is steeds meer hulp nodig, maar ze wil ook nog veel zelf doen. Soms gaat dat mis en valt ze tussen haar bed en de stoel en moeten ze met paar man haar weer op de been helpen. Om wat meer ruimt te creëren hebben we de kamer opgeruimd en boven op de kast vond ik een map met tekeningen en schilderijen waar ik het bestaan niet van wist. Daar zit heel mooi werk bij. Ik wilde het eerst weg doen, maar ik kan er toch geen afstand van nemen. Met een lijstje erom heb je heel mooi decoratief werk voor aan de muur. Ze moest er mee stoppen omdat haar handen niet meer wilden.”

De verjaardag was voor de jarige een spannende en een vermoeiende dag. ,,Ze was na afloop bekaf, maar ze heeft er wel van genoten.” Ook burgmeester Hiemstra had een leuke middag. Hij had een leuk gesprek met de nodige grappen en grollen, want haar humor was de 105-jarige nog niet kwijt.