De veldkei uit Eleveld wordt op zijn plaats gelegd langs de Hamerlandenroute.
De veldkei uit Eleveld wordt op zijn plaats gelegd langs de Hamerlandenroute. (Eigen foto)

Logistieke operatie Hondsrugkeien met vlag en wimpel geslaagd

Algemeen

KOSTVLIES - Met haast militaire precisie zijn dinsdag vanaf Eleveld, Gasselte, Gieten en Rolde pakweg 20 Hondsrug-keien verplaatst naar specifieke plekken langs het tracé van de Hamerlandenroute in Kostvlies.

De werkgroep van Vereniging de Hamerlanden deed eerder dit jaar een oproep aan inwoners van de gemeente Aa en Hunze om grote keien te doneren. Daar werd goed op gereageerd. De keien moesten dinsdag dus naar Kostvlies gebracht worden. ,,Je kunt veel waardering opbrengen voor onze voorouders. Het verplaatsen en stapelen van Hondsrug-keien vereist nogal wat meer dan louter spierkracht. Zij konden destijds geen beroep doen op de professionele inzet van de afdeling openbare werken van de gemeente Aa en Hunze. En ook niet op de telescoopkraan van het bedrijf Wagenborg. De pronksteen die prominent een plek kreeg ter hoogte van het Zandgat weegt liefst 9.000 kilogram en is van Eleveld naar Kostvlies gebracht”, vertelt Hans Haerkens van Vereniging De Hamerlanden.

De verzamelde veldkeien liggen op plekken langs de 6,7 kilometerlange wandelroute waar een spannend verhaal verteld wordt over het landschap, de geologie, de cultuurhistorie en over het resultaat van menselijke ingrijpen, zoals het ravijn, de es van Gasselte en de spoordijk. Deze Hondsrug-keien markeren de route en vertellen tegelijkertijd hun eigen bloemrijke verhaal. Zeg niet langer zo maar kei tegen een steen. Vereniging de Hamerlanden is blij met de samenwerking met de Vrienden van de Semslanden en het Unesco Global Geopark de Hondsrug en het Hunebedcentrum te Borger”, aldus de voorzitter.

De Hamerlandenroute 3.0 zal op 4 februari 2023 feestelijk worden geopend. ,,Nieuwe onderdelen vormen naast de Hondsrug-keien een quiz, een geheel vernieuwde app, dronebeelden van de Hamelandenroute, een fraai gedicht en op onderdelen een nieuwe bewijzering voor het deel van de route waar vroeger verkeer was en nu wandelaars volop genieten van het fraaie diverse landschap en haar natuurpracht”, besluit Haerkens.