Kinderen lezen minder dan vroeger.
Kinderen lezen minder dan vroeger.

‘Kwaliteit onderwijs in Aa en Hunze is prima’

Algemeen

AA EN HUNZE - De leerresultaten aan het einde van de basisschool worden sinds 2021 aan de hand van een nieuw onderwijsresultatenmodel beoordeeld. Een belangrijke wijziging betreft de manier waarop rekening wordt gehouden met de leerlingenpopulatie (de schoolweging). De inspectie beoordeelt de leerresultaten door de gemiddelde resultaten van drie schooljaren. Het CBS berekent de schoolweging op basis van: het opleidingsniveau van ouders, het gemiddeld opleidingsniveau van alle moeders op school, het land van herkomst van ouders, de verblijfsduur van de moeder in Nederland en of ouders in de schuldsanering zitten.

De kwaliteit van het onderwijs op de scholen in Aa en Hunze is op orde. Dat hebben directeur-bestuurder Jeroen Kleyberg en stafmedewerker Cassandra Zwiers van Stichting PrimAH donderdag de gemeenteraad van Aa en Hunze laten weten. Volgens Jeroen Kleyberg zijn de verhalen achter de cijfers interessanter dan de cijfers zelf. Toch ontkomt de directeur-bestuurder niet aan de uitkomsten van de meetresultaten. OBS J. Emmens heeft een hogere schoolweging en ontvangt daarom vanuit het Rijk achterstandsgelden en neemt deel aan het project Kansen voor kinderen. Kansencoach Helen Glastra is op de school actief om het schoolteam te ondersteunen. Als kansencoach zorg zij ervoor dat er korte lijnen ontstaan om de samenwerking tussen de kinderen, ouders, school en eventueel hulpverlenende organisaties te versterken.

Meten
De resultaten op de scholen worden op verschillende manieren afgenomen. Obs Gieten en Obs De Eshoek in Annen maken de Cito-eindtoets. De andere scholen maken de IEP-eindtoets. ,,We kijken wat het beste past bij de kinderen en zijn nu gewend aan deze systemen. Maar de overheid wil graag uniform kunnen meten vanwege de invoering van de doorstroomtoets en het kan zijn dat we binnenkort weer overgaan naar één systeem”, zegt Kleyberg. ,,Obs De Flint in Ekehaar en Obs Anloo zijn de kleinste scholen; het aantal leerlingen dat jaarlijks een eindtoets maakt is klein, waardoor gemiddelde resultaten niet altijd een realistisch beeld geven. Dat is bijvoorbeeld een verhaal achter de cijfers.”

Streefniveau
Op Stichtingsniveau scoort PrimAH voor zowel het fundamentele (uitstroom VMBO KB en lager) als het streefniveau (uitstroom Mavo, Havo of Vwo) boven de gestelde inspectienorm. Het basisniveau 1F is het niveau voor taal en rekenen dat het overgrote deel van de leerlingen aan het einde van de basisschool tenminste zou moeten beheersen. Daarnaast heeft de overheid de ambitie dat een groot deel van de basisschoolleerlingen een hoger niveau haalt: het streefniveau. Voor taal is dat het 2F-niveau en voor rekenen is het 1S-niveau. Opvallend vanuit de analyse zijn de resultaten op rekenen en wiskunde. Deze zijn lager dan de resultaten voor lezen en taalverzorging, landelijk zien we deze tendens ook.

Leesvaardigheid
De leesvaardigheid is op orde op de scholen in Aa en Hunze. Kinderen lezen wel minder dan vroeger. ,,We zijn wel actief bezig met lezen op school. Zo maken veel scholen gebruik van de Bieb op school. Ook wordt aandacht besteed aan leesmotivatie. Kinderen kijken tegenwoordig veel filmpjes. We stimuleren dat kinderen door te lezen ook hun eigen beelden kunnen creëren. We zien wel dat kinderen thuis minder voorgelezen worden. Dat is wel verontrustend. We proberen ouders ook te enthousiasmeren om dit wel te doen vanwege de leesmotivatie en het maken van de broodnodige leeskilometers.”

Veiligheid
Drie vragen staan bij Stichting PrimAH altijd centraal. Zijn de kinderen veilig? Zijn de leerlingen betrokken? En leren de kinderen genoeg? Alle scholen scoren ruim voldoende op de tevredenheid van leerlingen. Ook op het welbevinden scoren de scholen een ruime voldoende. En de kinderen voelen zich veilig op de scholen. Dit blijkt uit navraag bij de kinderen. Onderdelen waarop lager gescoord wordt dan gemiddeld worden besproken tijdens het schoolbezoek. Scholen maken hiervoor zelf een analyse en nemen aandachtspunten op in hun jaarplan. Ook wordt er niet veel gepest op de scholen blijkt uit het onderzoek. ,,Natuurlijk wordt er op alle scholen gepest. Daar ontkom je niet aan, maar het blijkt dat de kinderen zich op de scholen betrekkelijk veilig voelen.”

Tijdig bijsturen
Kleyberg en Zwiers zijn positief, maar vinden dat dingen altijd beter kunnen. ,,Hier zijn we open in. We blijven monitoren, waardoor er geen verrassingen uit de hoge hoed kunnen komen. Door regelmatig de school te bezoeken. kunnen we binnen de drie jaar tijdig bijsturen. En voor een juist beeld moeten we de verhalen achter de cijfers blijven vertellen.”