Lisaane Hadderingh (Ouderraad) en onderwijzeres Jannie Woltman hebben een cadeau in ontvangst genomen voor het 100-jarig bestaan van de Bonnerschool.
Lisaane Hadderingh (Ouderraad) en onderwijzeres Jannie Woltman hebben een cadeau in ontvangst genomen voor het 100-jarig bestaan van de Bonnerschool. (Foto: Henry Koops)

Feestelijke viering van 100-jarig bestaan Bonnerschool

Algemeen

GIETEN – De Bonnerschool heeft het 100-jarig bestaan over twee dagen gevierd. De leerlingen en hun ouders vierden vrijdag het jubileum. Een dag later kwamen ongeveer 200 oud-leerlingen en oud-leerkrachten naar de reünie.

De leerlingen gingen vrijdag aan de slag om een circusattractie onder de knie te krijgen. Ze kregen goochelles, jongleerden, reden op fietsen met één wiel en balanceerden over smalle touwen en op grote ballen. Ze gingen ondanks de warme temperaturen enthousiast aan de slag. De ouders mochten om 13.30 uur naar school komen. De leerlingen zongen vervolgens het schoollied gecomponeerd door zangeres Martijje. Vervolgens kreeg de school een cadeau aangeboden, een bord met ‘tegeltjes’ gemaakt door de leerlingen. En toen mochten de leerlingen aan hun ouders laten zien wat ze die ochtend geleerd hadden.

Sinie Westerbrink-Schuiling en Alie Moek haalden de volgende dag tijdens de reünie samen herinneringen op aan hun tijd op de Bonnerschool. ,,Ik ben van 1940, dus zat vanaf 1946 op deze school. Ik vond het in het begin best griezelig. Ik was een schuchter meisje en had door de oorlog niet op de kleuterschool gezeten. Maar dit kwam later goed. Ik woonde in Bonnen en liep eerst naar school, later gingen we met de fiets. Alie Moek vult aan: ,,Je tante maakte in de winter ’s morgens de kachel aan. We moesten dan eerst een uur wandelen om op temperatuur te blijven.” Ja, mijn tante woonde vlakbij de school. Ik ging daar ook vaak tussen de middag samen met mijn nichtje naar toe om te eten of droge kleren te halen. Achter de school lag toen een grachtje en het ijs was niet altijd betrouwbaar. En ik weet dat de moeders als er sneeuw lag ook altijd pannenkoeken kwamen brengen.” Hendrik Veenhof mengt zich in het gesprek. En zegt tegen Alie Moek: ,,Wij hebben vroeger heel wat kattenkwaad uitgehaald op school, daar zou je een boek over kunnen schrijven.” Moek reageert lachend. ,,Ja, we hebben heel veel plezier gehad op school.”

Binnen in de school kijkt Hielke Alkema met enkele schoolgenoten naar oude klassenfoto’s. ,,De meeste leerlingen herken ik wel. Van sommige weet ik dat ze nog in de buurt wonen, maar lang niet van allemaal. Nee, ik heb nog niet veel klasgenoten gezien. Maar het is toch leuk om even in je oude school te kunnen kijken. Ik woon in de buurt, maar ben sinds ik van school afgegaan ben, hier niet meer geweest”, aldus de Gietenaar die in de begin jaren 90 op de Bonnerschool zat.

In een ander lokaal zitten oud-leerlingen te wachten op een presentatie over hun oude school. En in de gang klinken enthousiaste geluiden als oud-klasgenoten elkaar treffen. Ook oud-leerkrachten worden hartelijk begroet. Een oud-onderwijzeres probeert haar oud-leerlingen te herkennen. Zo is het een feest der herkenning en oude herinneringen.

Directeur Jelle Elzinga kijkt met genoegen terug op de jubileumviering. ,,Het feest met de kinderen was een groot succes. Ook de reünie was goed bezocht en was heel gemoedelijk. De ouderraad, die het meeste werk verzet heeft, kan terugkijken op een geslaagd jubileumfeest.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding