Johannes Schutrup: ,,Geld is niet belangrijk, het gaat om de verhalen en de geschiedenis'
Johannes Schutrup: ,,Geld is niet belangrijk, het gaat om de verhalen en de geschiedenis' (Foto: Henry Koops)

Johannes Schutrup: ,,Geld is niet belangrijk, het gaat om de verhalen en de geschiedenis’

Algemeen

ROLDE – Johannes Schutrup uit Rolde heeft een voorliefde voor mooie schilderijen van vooral Drentse schilders en dan in het bijzonder uit de omgeving van en in zijn geliefde Rolde. Door gericht inkopen en zijn zicht op kwaliteit is zijn collectie van museale waarde. Hij laat zich niet leiden door grote namen. ,,Als ik niet geraakt wordt door een kunstwerk dan koop ik het niet.”

Johannes Schutrup wil graag zijn hobby uitdragen en daarom is een groot deel van zijn verzameling van 26 augustus tot en met 10 september te zien in de Jacobuskerk in Rolde. Dan wordt ook het boek Rondom De Rolder Toren  geschreven door Harry de Geeter gepresenteerd. ,,Het idee voor het boek ontstond tijdens de tentoonstelling in mijn eigen expositieruimte in 2021. Harry vond dat ook de verhalen achter de schilderijen bewaard moesten blijven voor het nageslacht. Daar kon ik mij wel in vinden. Ik vind dat mooi en ook belangrijk”, aldus Schutrup die veel weet over de geschiedenis van Rolde en omgeving en de verhalen achter zijn eigen schilderijen. Verhalen die hij ook graag verteld. Bladerend door het boek begint hij te vertellen en hij houdt niet meer op. Onder het vertellen wijst hij af en toe op een schilderij dat aan de muur hangt. ,,Dat schilderij van Arie van der Boon van het landschap bij Deurze heb ik gevonden op Marktplaats. Het was heel vies, maar ik heb het weer helemaal schoonmaakt. Het is een prachtig schilderij. Schutrup heeft veel werk van Vander Boom die in 1915 in Rolde kwam wonen en daar veel schilderde. ,,Ik heb ook werken van Van der Boon, waarvan ik niet weet waar ze geschilderd zijn. Dat ben ik nog aan het uitzoeken. Van der Boon was arm, maar dat waren wel meer schilders. Jan Kagie was ook erg arm. Het doek van dat olieverfschilderij, de Oogst op de es van Rolde gebruikte hij twee keer. Op de achterkant staat een stilleven.” 

Voor Schutrup is geld ook niet belangrijk. De waarde van de schilderijen is niet in geld uit te drukken, het gaat om de geschiedenis. ,,Armoede en verhalen spelen ook een rol bij het schilderij van Jan Buning met als onderwerp Albert en Albertie die met een hondenkar door de wijde omgeving trokken om spullen aan de man te brengen. Albert had gereageerd op een huwelijksadvertentie van de zwakbegaafde Albertje. Het klikte tussen de twee en het stel trouwde. De trouwerij liep uit op een waar volksfeest.” 

Schutrup baldert verder. ,,Kijk hier een schilderij van het zusterhuis van zorginstelling ’t Ruige Veld in Rolde van Andries Philippus Vermeulen. Van het huisje zijn geen foto’s en het is allang afgebroken. Het enige wat nog over is, is de waterput. Ik heb het schilderij nog eens uitgeleend aan de kleindochter van de bewoner, die in Amsterdam een expositie over haar grootvader hield.” 

Familie en vrienden zijn voor Schutrup bij de samenstelling van het boek ook belangrijk. De Geeter schreef de teksten en Henk Leiting deed de redactie. De vormgeving is van de hand van zijn kleinzoon Dennis Polling. ,,Dennis heeft een film over mij en mijn hobby gemaakt en heeft de film als afstudeeropdracht gebruikt. Hij kreeg er een 9 op, dus het zal goed geweest zijn. Hij heeft het boek vormgegeven en zijn vriendin Sanne Walstra volgt een fotografiestudie en heeft alle schilderijen gefotografeerd. Het is toch fantastisch om je hobby samen met je kleinkinderen kunt uitdragen”, besluit Schutrup trots.