De handballers van Unitas hadden een goede competitiestart in Beek,
De handballers van Unitas hadden een goede competitiestart in Beek, (Eigen foto)

Moeizame en verdiende overwinning Unitas

Algemeen

BEEK - De handballers van de Lange Natuursteen HV Unitas reisden afgelopen weekend af naar het mooie glooiende Limburgse landschap van Beek. In de snikhete sporthal de Haamen wisten de mannen van coach Henk Smeenge twee punten uit het vuur te slepen; 20 – 24 tegen de reserves van eredivisionist BFC.

De jonge formatie uit Rolde moest voor hun eerste competitiewedstrijd van het seizoen aantreden tegen BFC2. Wellicht had de thuisploeg wat minder last van de warmte in de hal en transpiratievocht op de bal, want binnen een tijdsbestek van een paar minuten keek Unitas al tegen een 4–0 achterstand aan. ,,De afronding was in de eerste minuten niet scherp, dan is het zaak om niet in paniek te raken en rustig te blijven en ondanks de jeugdigheid in dit team lukte dat. We trokken de stand na tien minuten spelen weer gelijk en bleven daarna in het spoor van BFC”, aldus trainer-coach Smeenge. Beide teams bleven de rest van de eerste helft goede momenten afwisselen met slordig spel en met een tussenstand van 10–9 in het voordeel van de thuisploeg gingen de heren de kleedkamers in.

,,Het was duidelijk dat we iets anders moesten gaan handballen om meer grip op hun aanval te krijgen, zodat de schoten van BFC ook voorspelbaarder zouden worden. En dat is ons uitstekend gelukt, getuige de 27 stops van keeper Jarno Paasman”, gaf de zichtbaar tevreden coach aan. ,,We hielden ze verder van de goal, hielden alles optisch dicht en langzaamaan vloeide de kracht uit de schoten van de Beekers.”

Niet alleen Jarno Paasman speelde een puike partij, maar ook good-old Robert Suurd was als vanouds aan het trekken en sleuren en was continu dreigend met zijn acties. ,,Jaah, dat is zo mooi om te zien”, lacht Smeenge. ,,Die gast schreef zichzelf enkele jaren geleden bijna af, maar is weer topfit en met zijn ervaring en acties is hij toch in staat de defensie van de tegenstander open te breken, zodat andere spelers kunnen scoren”.

Tot aan de 45e minuut keken de mannen van Unitas tegen een kleine achterstand aan en toen was de weerstand gebroken. Met een aantal prachtige goals vanuit de beide hoeken gingen de Roldenaren, zoals dat heet: erop en erover. De uitslag had groter kunnen uitvallen als er in het laatste kwartier niet een paar breaks waren gemist. ,,Het leek nog wel even spannend te worden met een tweeminutenstraf voor Casper Pronk in de laatste minuten van de wedstrijd, maar zelfs in ondertal wisten we de voorsprong nog te vergroten. Ja, supertrots op dit team, deze uitslag en de twee punten. Hier kunnen we weer verder mee”, gaf een glunderende trainer-coach aan.

Handbal Houten HS2 is zaterdag de tegenstander in de eigen arena De Boerhoorn in Rolde. De wedstrijd begint om 20.30 uur. Kaarten zijn aan de kassa verkrijgbaar.

BFC2 – Unitas: 20 -24

Opstelling: Ruward Duinisveld, Marc Heijmans, Robert Suurd, Bart Lensen, Jan Mulder, Maik Ritsma, Casper Pronk, Chris Schutter, Sylvan Boer, Leon Smeenge, Tinne ter Maat, Rik Luinge.

Scores: Bart Lensen 6, Ruward Duinisveld 5, Leon Smeenge 4, Casper Pronk 3, Robert Suurd 3, Jan Mulder 1, Sylvan Boer 1, Tinne ter Maat 1.