Afbeelding

Knappe overwinning van Unitas in Schiedam

Algemeen

SCHIEDAM - De handballers van de Lange Natuursteen Unitas blijven goed presteren in de eerste divisie. Het hoger geklasseerde DWS kreeg in Schiedam de Roldenaren niet klein. 32-36.

Op voorhand lag een goed resultaat voor Unitas niet onmiddellijk in het verschiet. In de uitgedunde selectie van trainer/coach Henk Jan Ottens ontbraken aanvoerder Martijn de Rijk door corona en is Sylvan Boer per direct gedwongen te stoppen met handbal vanwege een verhoogde kans op een acute hartstilstand. ,,Heel triest voor Sylvian die zich tot een vaste waarde in het team heeft gespeeld. Een enorm gemis voor ons team”, aldus Ottens. Daarnaast was Rik Luinge allesbehalve fit en keerde Maarten Pronk pas deze week terug van een enkelblessure. A-jeugdspelers Tinne ter Maat en Tijn Harms completeerden de selectie, waarbij de laatste zijn debuut in het eerste maakte.

De ploeg weigerde echter zich in Schiedam als een geslagen hond te presenteren. Met de situatie van Sylvan Boer in het achterhoofd bleven de Roldenaren overeind tegen het power-handbal van DWS en vond het jonge team in de aanval voortdurend de vrije man. Via 0-3 en 1-5 pakte Unitas het initiatief en bleef het tot aan de rust op voorsprong 18-19.

In de tweede helft levereden beide teams een mooie pot handbal. DWS was naarstig op zoek naar mogelijkheden om Unitas aan het wankelen te krijgen. Bart Lensen kreeg mandekking met als gevolg dat DWS steeds meer ruimte weggaf in de dekking. Koren op de molen van de Roldenaren die voortdurend kans zagen om te profiteren van de geboden ruimte. Met nog een kwartier te spelen sijpelde langzaam het geloof in een goed eindresultaat bij de Schiedammers weg. Unitas sloeg een gaatje naar 24-27 en behield in het verdere verloop van de wedstrijd een marge van drie. Het slotakkoord was voor Sylvan Boer die ter afscheid tien seconden voor tijd een penalty wist te verzilveren. Eindstand 32-36.

,,Een geweldige teamprestatie”, gaf Henk Jan Ottens aan. ,,Ik ben trots op de jongens. Als je ziet hoe de youngsters Tinne ter Maat en debutant Tijn Harms zich in het heetst van de strijd staande hielden. Super. DWS is gewoon een goede ploeg die in Loeka Hendriks en Clyde Marengo twee grote talenten heeft. Beide spelers verkassen volgend jaar naar Volendam dat op het allerhoogste niveau in de Beneliga uitkomt. Door de overwinning is het verschil met handbal Houten en DWS nog slechts drie punten. We kunnen nog een stap naar boven maken.”

Scores: Bart Lensen 7, Maarten Pronk 7, Casper Pronk 6, Ruward Duinisveld 5, Marc Heijmans 3, Rik Luinge 3, Tinne ter Maat 2, Tyn Harms 2 en Sylvan Boer 1. Stops: Jarno Paasman 18 (33 procent).

Unitas speelt komende zaterdag thuis tegen Atomium 61 uit Rotterdam. Aanvang 20.30 in sporthal de Boerhoorn in Rolde.