De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand.
De politie doet onderzoek naar de oorzaak van de brand. (Foto: Persbureau Drenthe/Herman van Oost)

Fries opgepakt voor brandstichting in Gieten

Algemeen

GIETEN - De politie heeft een 18-jarige jongeman uit de gemeente Smallingerland opgepakt voor mogelijke betrokkenheid bij een brand in Gieten. In de nacht van zaterdag op zondag brak brand uit in een woning aan de Dambeern.

Bewoners werden tegen 03.00 uur wakker van het geluid en zagen een rode gloed. Ze konden tijdig de woning verlaten. De vlammen sloegen deels naar binnen en richtten daardoor flinke schade aan. Door de meldkamer was de brand opgeschaald naar middelbrand waardoor naast Brandweer Gieten ook de collega’s van Gasselternijveen, Borger en Annen werden gealarmeerd. Brandweer Gieten had met een straal hogedruk het vuur snel onder controle, voordat het vuur verder de woning in trok. 

De schade is behoorlijk. De bewoners raakten niet gewond. Voor hen is een opvang geregeld.

De politie deed onderzoek naar de brand en hield al gauw rekening met brandstichting. Er werd in de nacht van de brand al gezocht naar een dader, maar deze werd niet aangetroffen. De politie heeft onder meer buurtonderzoek gedaan en er wordt gezocht naar camerabeelden uit de omgeving. Getuigen worden gevraagd zich te melden bij de politie. 

In de loop van zondagochtend werd de Fries opgepakt. Het onderzoek naar de brand gaat verder, de man zit vast. Of hij betrokken is bij andere branden in Gieten en omgeving zal het onderzoek ook uit moeten wijzen. In de wijk Duurschen hebben dit jaar twee branden plaatsgevonden waarbij ook sprake was van brandstichting.