Ook tijdens de doorkomst van de Ronde van Spanje was er van alles te doen in het centrum van Gieten.
Ook tijdens de doorkomst van de Ronde van Spanje was er van alles te doen in het centrum van Gieten. (Foto: Henry Koops)

Groot wielerfeest aan de Stationsstraat in Gieten

Algemeen

GIETEN - De beroepsrenners van het Europees kampioenschap wielrennen zullen zondag 24 september door Gieten komen. Bekende renners als Wout van Aert, Bauke Mollema, Mike Teunissen, Elmar Reinders, Olav Kooij, Dan Hoole Stefan Kung, Stefan Bisegger, Sam Bennett, Yves Lampaert, Edward Theus, Mads Pedersen, Andreas Kron en vele andere toppers uit geheel Europa zullen dan te bewonderen zijn. Dichterbij de renners kan men niet komen.

De doorkomst in Gieten is rond 13.40 uur nadat ze Annen en Eext al hebben aangedaan en vervolgens doorgaan naar Gasselte.

Net als bij de Vuelta in 2009 hoopt de organisatie, Vereniging Gieter Wielerronde, dat de Stationsstraat weer vol staat met publiek en de renners hartstochtelijk zullen aanmoedigen. ,,De wedstrijd wordt in twaalf landen live op tv uitgezonden. Gieten kan zich dus duidelijk profileren als wielerdorp, maar ook als gezellig dorp. Via de Oelenboom en Asserstraat komt de gehele stoet met politiemotoren, motorbegeleiders, juryauto’s, materiaalwagens, ploegleiderswagens, motoren met tv-camera’s, een helikopter met tv-camera boven het geheel en natuurlijk de renners in de Stationsstraat aan. Daarna via de Gasselterweg richting Gasselte. Een waar spektakel zoals bekend van de Tour de France. We roepen alle bewoners van Gieten dan ook op om langs het parkoers te staan”, aldus Jantienus Warners.

Naast de koers is er nog veel meer te beleven aan de Stationsstraat. Vanaf 12.00 uur wordt op het parkeerterrein voor Jumbo Abbas een groot horecaplein ingericht waarop diverse activiteiten worden georganiseerd.

Het Gemengd Koor Gieten en Popkoor Session verzorgen een optreden en ook de rock-coverband Lekker Fris (met zangeres Monika Smid) zal op het podium komen. DJ Jari zal de gehele middag aanwezig zijn en de officiële afsluiting van de Nationale Sportweek zal plaatsvinden. Ook zijn er actieve elementen. Toerfietsclub Gieten zorgt voor een spannend en uitdagend fietsspel (bekend van Holland Sport/Wilfried de Jong). Iedere sportieveling kan zijn wielerkrachten meten met andere uitdagers. Ook is de digital Art Factory aanwezig met een interactief kunstwerk. De wedstrijd van de beroepsrenners is ook live op een groot scherm te volgen, van de start in Assen tot de finish op de Col du Vam. Alles is gratis te bezoeken.

Ook voor de schoolgaande kinderen is er een heel mooi evenement. Zij kunnen zichzelf en hun fiets/driewieler versieren en worden na een beoordeling door de jury langs de Asserstraat opgesteld zodat de tv-camera’s dit bonte geheel niet kunnen missen. Direct na de doorkomst van de renners gaan de kinderen in optocht via de Asserstraat naar de Stationsstraat, waar de prijsuitreiking zal plaatsvinden en er kinderspelen worden georganiseerd. Publiek aan de Stationsstraat kan de optocht na de doorkomst van de renners dan ook aanschouwen.

Het volledige programma is te vinden in de advertentie elders in De Schakel of op de website: www.cyclocrossgieten.nl/nieuws