De foto van saxofoniste Sanne Bliekendaal is in het najaar gemaakt.
De foto van saxofoniste Sanne Bliekendaal is in het najaar gemaakt. (Foto: Wendelien Oeben-Mulder)

Crescendo maakt pikante kalenders ter ere van 100-jarig bestaan

Algemeen

GROLLOO - Een jubileum van honderd jaar vraagt om een ludieke actie. Daarom is bij muziekvereniging Crescendo in Grolloo een jaar lang gewerkt aan een pikante muzikantenkalender voor het jaar 2024. 24 muzikanten van de vereniging gingen uit de kleren om op de foto te gaan voor deze unieke kalender. 

,,Het idee is ontstaan tijdens de nazit van de repetities”, zegt saxofonist Leen de Graaf. ,,Repeteren is belangrijk, maar een gezellige nazit staat bij onze vereniging ook hoog in het vaandel. Dit gaat soms door tot in de vroege uurtjes en dan ontstaan de meest wilde ideeën. Over een pikante muzikantenkalender werd al vaak gesproken. Volgend jaar bestaat de vereniging 100 jaar. Dat was een mooie aanleiding om er eindelijk eens mee aan de slag te gaan en het idee te gaan uitvoeren.”

Het enthousiasme was niet bij iedereen direct even groot. ,,Het is toch een hele stap om uit de kleren te gaan. En we zijn natuurlijk allemaal geen fotomodellen. Maar we hadden in Wendelien Oeben-Mulder een professionele fotograaf die de eerste muzikanten heel mooi in beeld bracht. Toen de eerste foto’s getoond waren, werden meer mensen enthousiast en zo hadden we 24 van de 50 muzikanten die in hun blootje voor de camera gingen staan. We konden zelfs twee kalenders maken. Voor ieder wat wils een vrouwen- en een mannenkalender.”

Secretaris Renate Greveling was een van de kalenderdames die eerst wat huiverig was. ,,Je moet wel even drempel over. Wendelien stelde de modellen op hun gemakt en bracht de muzikanten prachtig in beeld en je ziet verder niets, dus heb ik de stap ook gewaagd om mijn kleren uit te doen. En als je eenmaal aan het werk bent, ben je de schaamte zo voorbij. En het resultaat is mooi geworden. En we deden het voor de vereniging, hè.” 

Wendelien Oeben uit Grolloo heeft met de foto’s geprobeerd de seizoenen te vangen, maar ook het karakter van de muzikant en hun instrument. De locaties zijn plaatsen die typerend zijn voor Grolloo en haar omgeving of van activiteiten die gedurende het jaar in en rond het dorp plaatsvinden. ,,Het maken van de foto’s heeft vaak geleid tot hilarische momenten en niet zelden is er tijdens de shoot enorm gelachen”, vertelt De Graaf. Cor Blankenstein die de bas bespeelt werd midden in de winter op een grote steen in Grolloo neergezet. Hij had na de fotoshoot wel een koude kont. En Jan Dick (what’s in a name, red.) uit de bugelsessie zat midden in de winter bij drie graden onder nul op een schommel boven een watertje tot het moment dat hij van de schommel viel, zo in het koude water. Daarzijn ook moiie foto’s van. En Euphonium-speler en krantenbezorger Andries Middelbos werd in alle vroegte op de gevoelige plaat gezet. ” Renate Greving had geen last van kou. ,,Nee ik had een ander probleem. Ik stond in de zomer bij een brem. Ik ben toen door vliegen compleet lek geprikt.”

En zo eindigde een ludiek project in een mooi eindresultaat dat de komende tijd te zien is in een expositie. In de kerk van Grolloo wordt een aantal van de meest bijzondere foto’s getoond. De opening van de tentoonstelling is op 11 november om 14.00 uurDan is ook de aftrap van de kalenderverkoop. De expositiedagen zijn verder op 12, 18, 19 en 25 november. De kerk is dan open van 14.00 tot 17.30 uur. Extra leuk feitje is, dat op zondag 12 november er tijdens de kerkdienst aandacht wordt besteed aan “Naakt in de bijbel”. Deze dienst wordt verzorgd door voorganger Gerhard ter Beek met medewerking van Crescendo. 

De val van Jan Dick uit de schommel leverde geen nat pak op, wel een mooie foto.