RTV Drenthe maakt opnames bij Dorpscentrum Eexterveen.
RTV Drenthe maakt opnames bij Dorpscentrum Eexterveen. (Eigen foto)

Dorpscentrum Eexterveen finalist Drents Dorpshuis

Algemeen

EEXTERVEEN - Het Dorpscentrum in Eexterveen zit in grote spanning. De winnaar van de verkiezing van Dorpshuis van het Jaar 2023 wordt komende zaterdag bekend gemaakt. Het Dorpscentrum is één van de zes genomineerden voor de titel. 

De winnaar wordt tijdens de Drentse Dorpendag in Mfc Yders Hoes in Yde bekendgemaakt. De uitslag wordt bepaald door de stemmen van een vakjury (50 procent), dorpshuizen onderling (25 procent) en stemmen van het publiek (25 procent). Stemmen kan tot en met 16 november

Eerder dit jaar hebben twintig dorpshuizen zich voor de verkiezing aangemeld. Uiteindelijk heeft de vakjury zes dorps- en buurthuizen geselecteerd voor deelname aan de verkiezing. Dat zijn naast Dorpscentrum Eexterveen ook Wijkcentrum ’t Markehuus in Assen, Over Entinge in Dwingeloo, Ons Dörpshuus in Tweede Exloërmond, ’t Brinkenhoes in Emmen en De Weidehoek in Wijster. Van elk dorpshuis is een impressie gemaakt door RTV Drenthe. Doprshuis Eexterveen was te zien in de uitzending op 17 oktober: www.rtvdrenthe.nl/

Dorpscentrum Eexterveen is een belangrijk ontmoetingsplek. Eexterveen telt bijna 500 inwoners. Het Dorpscentrum dat in 2017 door het dorp zelf is aangekocht, verbouwd en gerenoveerd is een belangrijke ontmoetingsplek en draagt erg bij aan de leefbaarheid. De nominatie voor Drents Dorpshuis van het jaar is een groot compliment en opsteker voor alle vrijwilligers en verenigingen die zich inzetten voor het dorpshuis.

Drie thema’s belangrijk: Het dorpshuis of buurthuis heeft een centrale rol in veel dorpen en wijken. Daarom is het van belang dat deze zich blijven ontwikkelen en aansluiten bij de veranderende samenleving. Dat is een flinke opgave waarbij je elkaar nodig hebt en van elkaar moet kunnen leren. De genomineerde dorpshuizen zijn geselecteerd op drie verschillende thema’s: functieverbreding, duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. 

De finalisten ontvangen sowieso 2.500 euro en de winnaar ontvangt daar bovenop een bonus van 1.500 euro. 

Om een stem uit te brengen op het Dorpscentrum van Eexterveen vinkt men Dorpscentrum Eexterveen aan op www.drentsdorpshuisvanhetjaar.nl. Per IP-adres kan vijf keer gestemd worden. De stemming sluit donderdag 16 november om 23.59 uur.