De eerste fietshub van Aa en Hunze is in gebruik genomen.
De eerste fietshub van Aa en Hunze is in gebruik genomen. (Foto: Henry Koops)

Eerste fietshub van Aa en Hunze geopend in Gieterveen

Algemeen

GIETERVEEN – De wethouders Nienke Houwing en Ivo Berghuis van de Gemeente Aa en Hunze hebben vandaag in Gieterveen de eerste fietshub van de gemeente geopend. Dit is een bundeling van voorzieningen voor fietsers op een strategische locatie in het fietsnetwerk, in dit geval tegenover horecagelegenheid Amoi Eten & Drinken in Gieterveen. 

Joran Haandrikman, de uitbater van het eetcafé, was de aanstichter van de realisatie van de fietshub. ,,We kregen hier tegenover oplaadpunten voor elektrische auto’s, maar de oplaadpunten voor elektrische fietsen ontbraken. Daarbij komt dat hier voor de deur vaak gevaarlijke situaties ontstaan, omdat fietsers hier op de kruising blijven staan en niet weten waar ze naar toe moeten. Dat is erg gevaarlijk, vooral met de auto’s en de grote landbouwmachines die hier om de hoek komen.”

Haandrikman kwam in gesprek met bedrijvencontactpersoon Karl Pladdet en Toeristische regisseur Valerie Vermeire van de Gemeente Aa en Hunze en het idee ontstond om een veilige voorziening voor fietsers te creëren. ,,Vanuit de Economisch Koersnota zijn we al bezig met recreatieve fietsvoorzieningen”, zegt Pladdet. ,,Het idee ontstond voor een oplaadpunt voor e-bikes, mogelijkheden tot oppompen van de fietsbanden, een reparatiepaneel om een bijvoorbeeld een zadel omhoog te kunnen zetten, goede stallingsmogelijkheden en sanitaire voorzieningen in de directe omgeving en een parkeergelegenheid voor auto’s. Het is een centraal punt in het fietsennetwerk waar fietsers hun fietstocht kunnen starten, eindigen en pauzeren.” 

De fietshub is ruim opgezet en ook geschikt voor duofietsen, driewielers en scootmobielen, waardoor de mindervalide weggebruiker er ook gebruik van kan maken. De fietsen kunnen door wind- en zonne-energie opgeladen worden.

De hub is aangelegd in samenspraak met omwonenden en vereniging Dorpsbelangen Gieterveen. Zij hebben ervoor gezorgd dat de fietshub zichtbaar wordt en voorzien van de tekst Welkom in Gieterveen

Vermeire vult aan: ,,En het is mooi om er een toeristische voorziening aan te koppelen. De fietshub hebben we ook voorzien van een informatie-uil. Daar kunnen toeristen via een QR-code allerlei toeristische informatie over de regio ophalen.”

Het is volgens beide gemeenteambtenaren natuurlijk ook fijn als het voor de ondernemer iets oplevert. Haandrikman bevestigt dat: ,,Het zal mooi zijn als mensen niet alleen van het toilet gebruik komen maken, maar ook een drankje nemen of dat ze tijdens het opladen van de fiets bij ons een lunch gebruiken.”

Pladdet en Vermeire willen niet dat het bij deze ene fietshub blijft. ,,We zijn bezig om een Stimuleringsfonds op te tuigen om verspreid over de gemeente samen met ondernemers meerder fietshubs aan te leggen. ,,We zijn een fiets en wandelgemeente. Naast bankjes en watertapvoorzieningen willen we ook dat er meer voorzieningen voor de fietsers komen. We hebben budget om binnen drie jaar ongeveer vijftien fietshubs te realiseren. Per jaar ongeveer vijf. Er zijn al contacten met ondernemers, maar het is wel wie het eerst komt, wie het eerst maalt.” 

Ondernemers die belangstelling hebben kunnen zich melden bij de gemeente via kpladdet@aaenhunze.nl of via vvermeire@aaenhunze.nl

Wethouders Nienke Houwing en Ivo Berghuis hebben hun fietsen aan de laadpaal gelegd.