Harry Dijkstra, voorzitter Stichting Struikelstenen A&H overhandigt de fietsroute aan burgemeester Hiemstra.
Harry Dijkstra, voorzitter Stichting Struikelstenen A&H overhandigt de fietsroute aan burgemeester Hiemstra. (Eigen foto)

Fietsroute langs locaties met struikelstenen in Aa en Hunze

Algemeen

ROLDE - Het eerste exemplaar van de Fietsroute Struikelstenen Aa en Hunze is vrijdag overhandigd aan burgemeester Anno Wietze Hiemstra. Hij ontving de route in de Jacobuskerk in Rolde uit handen van Harry Dijkstra, voorzitter van de Stichting Struikelstenen Aa en Hunze.

De voorzitter dankte de vele aanwezigen voor hun komst. Ook bedankte hij het gemeentebestuur van Aa en Hunze dat de Stichting altijd gesteund heeft bij de verschillende activiteiten zoals het leggen van de zesendertig Struikelstenen en nu dan de Fietsroute langs de zeven huizen waarvoor de Struikelstenen liggen. ,,We waren anderhalf jaar geleden ook in de Jacobuskerk bij elkaar, een waardige maar ook een belangrijke dag. De Struikelstenen werden gelegd. Na het leggen van de Struikelstenen op 5 oktober 2021 moest er een vervolgstap komen. Wanneer men de Struikelstenen bezoekt, dan moet men op die plek informatie over de vermoorde Joodse bewoners kunnen krijgen. Deze informatie staat vermeld in de Fietsroute, maar kan ook opgezocht worden op de website van de Stichting. De route is door iedereen te rijden. In de route zijn zandpaden vermeden’, aldus Dijkstra die uitlegt waarom de route er is gekomen. ,,Je hoeft het nieuws maar te volgen en je hoort het antisemitisme overal weer luid klinken. Bij voetbalwedstrijden bijvoorbeeld. Een wapen daartegen is de bewustwording van de geschiedenis. En de Struikelstenen helpen daarbij.”

Burgemeester Hiemstra stelde: ,,Het is belangrijk te blijven herinneren. Vorige week nog is het oorlogsmonument te Annen 78 jaar na de bevrijding onthuld, waarbij alle slachtoffers worden herdacht. Op het monument staat dan ook ‘Omarm de vrijheid’. Wees trots op de vrijheid. Fijn ook dat er mensen zijn in stichtingen die zich steeds weer inzetten voor deze goede zaak.”

De routekaarten zijn op verschillende plekken binnen Aa en Hunze te verkrijgen.