'De wijkagenten zitten in de haarvaten van de gemeenschap in Aa en Hunze.'
'De wijkagenten zitten in de haarvaten van de gemeenschap in Aa en Hunze.' (Foto: Politie)

‘Capaciteit van politie in Aa en Hunze is voldoende’

Algemeen

AA EN HUNZE - De gemeente Aa en Hunze beschikt over voldoende politiecapaciteit. Dat heeft burgemeester Anno Wietze Hiemstra aangegeven op vragen van de fractie van de PvdA.

De sociaaldemocraten maken zich zorgen naar aanleiding van berichtgeving dat door politieke keuzes in Den Haag de oostelijke regio’s van het land met grotere tekorten kampen dan in de grote steden. ,,De politiecapaciteit is belangrijk voor de leefbaarheid in de gemeente. Ook in onze regio is sprake van toenemende criminaliteit, zoals bijvoorbeeld oplichting van vooral ouderen met bankpassen en gebruik van boerenschuren voor productie van drugs en dergelijke. Dat vraagt veel politie-inzet”, aldus PvdA.

Volgens de burgemeester is de toegezegde capaciteit wel geleverd. ,,Ik zit niet te wachten op een herverdeling, want dan is de kans groter dat we minder krijgen dan meer politiemensen. Het gesprek over een eerlijke verdeling wordt regelmatig gevoerd bij de VNG. (Vereniging Nederlandse Gemeenten, red). En wat de zichtbaarheid betreft zit de politie in de haarvaten van onze gemeenschap. De wijkagenten zijn behoorlijk zichtbaar. Ik ben daar positief over, maar het kan natuurlijk altijd beter.”

Brandweer
CDA vroeg zich af of al brandjes in de gemeente wel geblust konden worden. ,,Alle posten zijn voldoende bezet. De post in Gasselternijveen is het meest kwetsbaar. Door de zorgwekkende berichten, onder meer in De Schakel over de inzetbaarheid van de brandweer, hebben zich daar enkelen ervaren brandweerlieden gemeld. Dat is mooi. Er zijn dus geen grote zorgen dat de branden in Aa en Hunze niet geblust kunnen worden.”