De vrijwilligers helpen bij de inrichting van de woningen voor statushouders.
De vrijwilligers helpen bij de inrichting van de woningen voor statushouders. (Eigen foto)

Hervestigers hebben onderdak gekregen in Aa en Hunze

Algemeen

AA EN HUNZE - De Gemeente Aa en Hunze heeft twee gezinnen een onderkomen aangeboden. Het gaat om hervestigers die door de overheid zijn uitgenodigd om rechtstreeks naar Nederland te komen. De huisvesting is onderdeel van de taakstelling van de gemeente om een aantal statushouders onderdak te bieden. 

Vrijwilligers van Impuls, die ook statushouders begeleiden, hebben de taak op zich genomen om de huizen voor de twee gezinnen in te richten. Opdracht was om de woningen kampeerklaar te maken. Dit houdt in zorgen voor inrichting met de eerste levensbehoeften zoals bedden, tafel en stoelen en keukengerei. Het is de taak van de bewoners om het huis later compleet te maken. 

De eerste weken wordt het gezin intensief begeleid om hen wegwijs te maken in hun omgeving. Voor de inrichting zijn veel spulletjes gekregen en het is gelukt om daarmee de woningen naar wens in te richten.

Het eerste gezin, vader, moeder en drie kinderen uit een vluchtelingenkamp in Myanmar is op 28 november in een woning in Gasselternijveenschemond getrokken. De overgang van de warmte naar de vrieskou in Nederland was voor het gezin een grote overgang. 

De vrijwilligers zijn op 20 december in Gieterveen aan de slag gegaan om daar een woning in te richten. Het gezin uit Pakistan, vader, moeder en vier kinderen, dat hier is komen wonen, zal ook intensief worden begeleid. 

Zodra beide gezinnen bij de gemeente zijn ingeschreven, begint voor hun de inburgering. Dit houdt in dat ze naar school gaan om daar de Nederlandse taal te leren en kennis te nemen van de Nederlandse staatsinrichting met bijbehorende rechten en plichten. 

De spullen worden naar de woningen gebracht.
De woningen voor de statushouders worden ingericht.