De Sportkampioenen van 2023 met sportwethouder Richard Heling (geheel links)
De Sportkampioenen van 2023 met sportwethouder Richard Heling (geheel links) (Foto: Herman van Oost)

Sportkampioenen Aa en Hunze 2023 gehuldigd

Algemeen

GASSELTERNIJVEEN - Sportwethouder Richard Heling en de sportcombi’s van de gemeente Aa en Hunze hebben dinsdagavond de sportkampioenen van 2023 uit de gemeente Aa en Hunze gehuldigd. 

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Mfc De Spil in Gasselternijveen werden weer verscheidene sportkampioenen in het zonnetje gezet. Sportcombi’s Marije Joling en Wim Vos praatten de avond aan elkaar. Het leuke van het Sportgala van Aa en Hunze is de grote diversiteit in sporten en sporters. Dit gaat van topsporters tot recreanten. En van jong tot oud, van tien jaar tot dik in de 70. De tienjarige Roan Raven was wel een beetje zenuwachtig voor de huldiging en wist niet meer precies welke hengel hij gebruikt had toen hij de zilveren medaille won op het NK, maar was wel bij de pinken toen Wim Vos hem het geheim probeerde te ontfutselen over welk aas hij had gebruikt. ,,Dat mag ik niet zeggen.” Aina Lam liet de aanwezigen kennismaken met de discipline Traditionele Working Equitation van de paardensport. Traditionele Working Equitation is ontstaan in Zuid-Europa, vanuit het werken met paarden op het land. De onderdelen zijn dressuur, een parkoers op snelheid en koeien drijven. Baanwielrenster Dion Kamp leerde de zaal dat haar baanfiets geen remmen heeft en je dan soms een paar rondjes moet wachten voor je de baan kunt verlaten. Karter Roan Boerema bleek geen fan van Max Verstappen te zijn. Zijn voorkeur ging uit naar Charles Leclerc. Schoolslagspecialiste Annelie Klinkhamer heeft Tess Schouten en Adam Peaty als voorbeelden. Haar doel is hoog op het Nederlands kampioenschap eindigen en over twee jaar te gaan studeren en trainen in Amerika. De Twirlstars in Gasselte zijn geen dansmariekes want ze zijn niet te zien tijdens het carnaval. Hun prestaties leveren ze met slechts een uurtje trainen. Het favoriete onderdeel van turnster Liv Niemeijer is de vloer, waar ze het liefst een Arabier-flikflak met schroef maakt. Sneldammer Thobias de Groot heeft de meeste moeite om de focus te behouden tijdens lange partijen. Tinus Deuring is iedere dag met zijn duiven bezig. Hij probeert de duivensport over te brengen op zijn kleinzonen. Schaatsster Jasmijn Veenhuis liet haar prijs ophalen door haar moeder. OCR-atlete Daphne Spreen wil zich ondanks haar strijd met zandduinen in de woestijn opnieuw plaatsen voor het EK en het WK. Kogelslingeraarster Anne Romee van der Spoel denkt de Olympische Spelen te kunnen halen. Kleiduivenschutter Tie Frank wil na al zijn zeges nog steeds winnen. De damesrecreanten van volleybalvereniging Rolde gaan eerst een kwartiertje klessebessen voordat ze een bal pakken. Sabine Spreen overweegt te stoppen met Obstacle Course Racing en wil zich gaan richten op hardlopen: ,,Laat mij maar rennen.” Eniger Mark Wester bracht de zaal in beweging tijdens de pauzes.

Een aantal van deze sportkampioenen werd genomineerd voor het Sportgala Drenthe op 4 maart 2024 in De Nieuwe Kolk in Assen. Europees kampioen Kleiduivenschieten Tie Franke uit Ekehaar werd genomineerd voor de titel Sportman van Drenthe 2023. Vicewereldkampioen Obstacle Course Racing Daphne Spreen uit Rolde maakt kans op de titel Sportvrouw van Drenthe 2023. Sabine Spreen pakte vier wereldtitels en een zilveren plak bij de categorie adaptive-elite OCR en is in de race om uitgeroepen te worden tot parasporter van Drenthe. Beide zussen Spreen werden samen met John de Haan ook wereldkampioen OCR-parateam en werden daarom voorgedragen door de gemeente voor de titel Drentse sportploeg van het jaar. Atlete Anne Romee van der Spoel kreeg een nominatie voor Drents talent van 2023. De inwoonster van Eexterveen werd Nederlands Kampioen kogelslingeren onder 20. Inwoners van Drenthe kunnen hun stem op deze sporters uitbrengen van 15 tot en met 18 februari op www.sportgaladrenthe.nl/genomineerden/. 

De gemeente Aa en Hunze reikte ook een Stimuleringsprijs uit. Deze ging naar Winfried Bats. Hij richtte in 2014 adam&events op. Met dit bedrijf organiseert hij trailruns en sportevenementen in de natuur. Hij kreeg een cheque van 250 euro.



Sportkampioenen Aa en Hunze 2023


Atletiek
Anne Romee van der Spoel
 
Eexterveen

 Kogelslingeren: NK onder 20: goud.
Duivensport
Tinus DeuringGasselternijveen
 Fond. NK goud.
Karten
Roan Boerema  
GietenNXT GP Dutch Open; brons.  

Kleiduivenschieten
Tie FrankeEkehaarEK Discipline Kompak Foligno: goud
Obstacle Course Racing
Daphne Spreen
RoldeWK (25 tot 29 jaar):1x zilver.
Obstacle Course Racing
Sabine Spreen  
Rolde WK (Adaptive-elite): 4x goud en 1x zilver.

Obstacle Course Racing
Daphne en Sabine Spreen en John de Haan)RoldeWK Parateam: 1x goud.
Paardensport
Aina Lam  
Gasselternijveenschemond
NK Traditionele Working Equilation:: zilver.
Schaatsen
Jasmijn VeenhuisGietenGewestelijk kampioenschap: goud, NK: 4e. Viking (Internationaal): 4e.
Sneldammen
Thobian de Groot  EextRegio Kampioenschappen 2023: goud, Sneldamkampionschap Aspiranten: goud.
Turnen
Liva Niemeijer
AnnenDrents kampioenschap: goud.
Twirlen
Karen Luis  
Gasselte
NK 1 Baton: brons, Drentse kampioenschap 1 baton: zilver, Drents kampioenschap Danstwirl; brons.
Twirlen
Lizzy Boontjes  
Gasselte
NK Danstwirl: brons, Drents kampioenschap Danstwirl; zilver.
Twirlen
Kirsten Oosterhuis  
Gasselte
Drents kampioenschap Danstwirl; goud, Drents kampioenschap Baton; zilver.
Twirlen

Lotte Briemer en Annelin Moes  
Gasselte
Drents kampioenschap Danstwirl: goud, Drents kampioenschap Baton; zilver.
Twirlen
Kirsten Oosterhuis, Karen Luis en Yvette Venema  
Gasselte
NK Danstwirl; goud en Kampioen der Lagelanden
Vissen
Roan Raven  
Annen
Kampioenschap Groningen-Drenthe onder 15: goud, NK: zilver.
Volleybal
VV Rolde Dames Recreanten 1
RoldeKampioen 2e Klasse Recreantenvolleybal.
Wielrennen
Dion Kamp
GasselternijveenBaanwielrennen: NK Nieuwelingen: Sprint Omnium: brons, Ominium duur: brons, Teamsprint: goud. Districtskampioen op de weg.
ZwemmenAnnelie Klinkhamer  
GietenDrents kampioenschap jeugd 1 en 2: 50 en 100 meter schoolslag; 2x goud.
De genomineerde sporters uit Aa en Hunze voor het Sportgala Drenthe: Tie Franke, Richard Heling (wethouder), Anne Romee van der Spoel, Daphne Spreen en Sabine Spreen.
Energizer Mark Wester probeert de zaal in beweging te krijgen.
En dat lukte aardig.
Winfried Bats kreeg de Stimuleringsprijs van de gemeente Aa en Hunze.