Bert Lensen vecht zich een weg door de defensie van Hurry-UP/E&O2.
Bert Lensen vecht zich een weg door de defensie van Hurry-UP/E&O2. (Eigen foto)

Zakelijke thuisoverwinning van HV Unitas op Hurry-Up-E&O 2

Algemeen

ROLDE – De hoedjes, kielen en roltongfluitjes liggen weer voor een jaar in de kast of de la. De competitie in de landelijke Eerste divisie handbal is na de gebruikelijke carnalvalsstop weer hervat. Voor de mannen van De Lange Natuursteen HV Unitas stond er een mooi affiche op het programma. Een echte derby tegen goede buur Hurry-Up/E&O 2 staat meestal garant voor een wedstrijd op het scherpst van de snede. Helaas stonden er zowel bij Hurry-Up als bij E&O ook wedstrijden van de hoofdmacht op dezelfde dag gepland en dan ontbreken er een aantal spelers. Zo’n derby komt dan toch net niet echt uit de verf. HV Unitas sloot de avond dan ook af met een zakelijke overwinning 32–25.

De tribunes van de Rolder Boerhoorn Arena waren bij aanvang van de wedstrijd tot 2 à 3 rijen dik gevuld. De dames van PK HV Unitas hadden de koploper en het meegereisde publiek uit Heeten op bezoek. De topper uit de dames Hoofdklasse werd middels een eclatante overwinning in het voordeel van de Rolder dames beslecht 28-22. Het verschil in kwaliteit was navenant en daarmee mogen de dames van Unitas zich rekenen tot een titelkandidaat en mag worden gehoopt op promotie naar de Tweede divisie.

Het duel tussen de heren van HV Unitas en Hurry-Up/E&O2 betekende de rentree van Wouter Pronk van Hurry-Up. De lange en forse cirkelloper was maandenlang uitgeschakeld door een blessure en had juist deze wedstrijd uitgekozen om weer wat minuten op te doen. In de defensie van HV Unitas zou hij immers zijn iets minder forse, maar minstens even lange broer Casper Pronk treffen. Midden opbouwer Tygo Zwart van Hurry-Up/E&O 2 was dan ook nadrukkelijk op zoek naar mogelijkheden om de Buffel van Zwartemeer te zoeken, maar Casper Pronk en Leon Smeenge maakten dat vrijwel onmogelijk. In de snelle omschakeling bleken de Roldernaren vervolgens dodelijk. Met name Chris Schutter vanaf de rechterhoek en Martijn de Rijk vanaf de rechteropbouw denderden full-pull langs en door de defensie van Hurry-Up/E&O. De gasten kropen in het laatste kwartier van de eerste helft middels afstandsschoten van de 16-jarige Michael Gerdes en routinier Sander Greevink weer wat dichterbij. Door de offensieve dekking van Hurry-Up/E&O viel de doelpuntenproductie aan de kant van HV Unitas wat stil en daarom werd de eerste helft afgesloten met een 14-14 gelijke stand.

Met een andere aanvalsstrategie probeerde HV Unitas in de tweede helft de offensieve dekking van de bezoekers te slechten. Middenopbouwer Jan Mulder slaagde in zijn opdracht om de dekking van Hurry-Up/E&O2 te misleiden en bediende schutter Bart Lensen op maat. Het Deurzer kanon schoot een aantal keren het hok omver en bediende tevens linkerhoek Ruward Duinisveld met een paar mooie passes. Naast zijn aanvallende impulsen wist Jan Mulder ook de scoringsdrift van Michael Gerdes in te perken en zo bouwde n de gastheren in een kort tijdsbestek een marge van vijf doelpunten op. Ook in een 6–0-verdediging konden de Zwartemeerders de ploeg van Henk Smeenge niet van doelpunten afhouden. De gasten probeerden via Wouter Pronk en Sander Greevink nog wat terug te doen, maar in de omschakeling wist Chris Schutter telkens te profiteren. De jonge flankspeler wist in deze wedstrijd tien keer raak te schieten. Een smet op de wedstrijd was het onfortuinlijke vertrek van Gijs Engels de doelman van Hurry-Up/E&O2 vanwege een zware blessure. Nadat iedereen een beetje van de schrik bekomen was, speelde Unitas de wedstrijd routineus uit. Eindstand 32-25.

Door deze overwinning nestelt HV Unitas zich iets steviger in de top van de middenmoot. Volgende week reizen de mannen af naar het Doetinchem van Artemis ’15. De historie leert dat er een zware kluif wacht in de altijd gezellige sporthal de Bongerd tegen de ploeg die slechts drie punten minder heeft dan de Roldernaren.

Opstelling: R. Breukink (20 procent stops), M. Schatz (23 procent stops), M. de Rijk (4), C. Pronk (2), M. Heijmans (1), R. Luinge, T. Harms, M. Ritsma, C. Lansink (1), R. Duinisveld (5), B. Drijver, J. Mulder (1),T. ter Maat, B. Lensen (8), C. Schutter (10). P. Smeenge.