Arie Fonk draagt bij 'De Baak' het fractievoorzitterschap over aan Marita de Groot.
Arie Fonk draagt bij 'De Baak' het fractievoorzitterschap over aan Marita de Groot. (Eigen foto)

Arie Fonk draagt fractievoorzitterschap D66 over aan Marita de Groot

Algemeen
De politiek van Arie Fonk: kunst, magie en verantwoordelijkheid

AA EN HUNZE - Arie Fonk, de markante en gedreven voorman van D66 in Aa en Hunze, zal 1 maart het fractievoorzitterschap overdragen aan Marita de Groot. Fonk is ruim 14 jaar actief in de gemeentepolitiek en daarvoor 8 jaar in het Drentse Parlement. 

,,Het is vooral de magie van de lokale politiek én van onze gemeente die mij drijft”, aldus Fonk. Hij combineert de politiek met een grote passie voor natuurlijk en cultuurhistorisch erfgoed. Ook in zijn werk als restaurateur van monumenten en kunstenaar komen die elementen bij elkaar. 

De favoriete plek van Fonk is ‘De Baak’, de steencirkel bij Balloërveld, een kunstwerk van zijn hand. De opening van de cirkel is gericht op de zonsopgang, bron van kracht en optimisme. Deze voor Fonk magische plek staat symbool voor zijn visie op politiek: ,,In de samenleving is alles met elkaar verbonden, ook al lijkt dat niet altijd zo. In de lokale politiek lijken besluiten misschien klein, maar ze hebben een grote impact, nu of in de toekomst. We moeten zuinig zijn op onze leefomgeving en samenleving en deze goed achterlaten voor toekomstige generaties. Kennis van de cultuurhistorie van ons landschap, waardering voor de natuur, en besef van onze eigen herkomst helpen daarbij.”

Fonk blijft wel in de raad en samen met De Groot maakt hij zich op voor de tweede helft van deze raadsperiode. De Groot: ,,Deze warme overdracht van het fractievoorzitterschap tijdens de rit zorgt voor continuïteit in onze fractie. Behoud van natuur en karakteristiek landschap blijft dan ook een speerpunt. Net als natuur-inclusief bouwen en wonen. De stem van inwoners daarbij, maar ook bij andere onderwerpen wordt steeds belangrijker. Zorgen dat die stem meegewogen wordt in het gemeentehuis, is dan ook mijn drijfveer.”