Een van de percelen in Gieten waarvoor de gemeente het Voorkeursrecht wil toepassen.
Een van de percelen in Gieten waarvoor de gemeente het Voorkeursrecht wil toepassen. (Foto: Henry Koops)

Gemeente wil recht van eerste aankoop voor percelen in Gieten en Gasselternijveen

Algemeen

AA EN HUNZE – Wethouder Ivo Berghuis moet haast maken met het aanschaffen van de gronden ten westen van de woonwijk Duurschen in Gieten en enkele percelen tussen de Vlierakkers en de Markescheiding in Gasselternijveen. Dat lieten enkele raadsfracties weten tijdens de opiniërende vergadering over het Voorkeursrecht om de bouwgronden aan te kunnen kopen. 

Momenteel geeft de gemeente uitvoering aan de opgave voor de realisatie van nieuwe woningen, zoals vastgesteld in de Woonvisie. Deze plannen omvatten de programmering van 1040 nieuwbouwwoningen tot het jaar 2032. Een deel van deze nieuwe woningen zal worden gebouwd in Gasselternijveen ten zuiden van Schreierswijk. In Gieten is het streven om woningen te realiseren aan de zuidzijde van het dorp, de beoogde locatie is gelegen langs de Esweg en naast de Gasselterweg.

Momenteel zijn er geen kavels meer beschikbaar op bedrijventerrein Bloemakkers in Gieten, waardoor voorbereidende werkzaamheden zijn gestart voor de uitbreiding van dit bedrijventerrein aan de zuidzijde, langs de N34.

De gemeente heeft voorkeursrecht gevestigd op genoemde percelen. Door middel van het vestigen van een voorkeursrecht op grond van de Omgevingswet verschaft de gemeente zich voorrang bij aankoop van onroerende zaken benodigd voor het realiseren van toekomstige planologische ontwikkelingen. De onderhavige onroerende zaken worden voorzien ten behoeve van de ontwikkeling van een bedrijventerrein in Gieten en over de woningbouw in Gasselternijveen en Gieten. Het voorkeursrecht geldt voor en periode van drie jaar en kan met twee termijnen van vijf jaar worden verlengd. 

De raadsfracties willen echter dat de wethouder binnen die drie jaar bouwplannen maakt voor de percelen, zodat er zo snel mogelijk gebouwd kan worden. Hiervoor zal hij actief de boer op moeten om de gronden aan te kunnen schaffen. De wethouder geeft aan dat er geen zekerheid bestaat voor de aanschaf van de gronden. ,,Het voorkeursrecht is best een zwaar middel en dat willen we niet lichtzinnig inzetten. Maar we vinden het wel een toegevoegde waarde voor de realisatie van de Woonvisie en kunnen zo ongewenste ontwikkelingen op deze percelen tegengaan. We houden zo de regie, maar het betekent niet dat we zomaar over kunnen gaan tot de aanschaf van de gronden. De eigenaren hebben al wel aangegeven om in gesprek te willen gaan. Er zit ook landbouwgronden bij die belangrijk zijn voor de landbouwers, waardoor we eventueel grond zullen moeten ruilen. We kunnen geen concrete plannen maken, want we zullen eerst de gronden moeten verwerven.”

Het voorstel van het Voorkeursrecht heeft zes weken ter inzage gelegen en er zijn geen zienswijzen ingediend. De gemeenteraad besluit donderdag 18 april tijdens de raadsvergadering over het voorstel. 

De drie percelen ten westen van de wijk Duurschen in Gieten waar het voorkeursrecht op van toepassing wordt. (383, 380 en 379.
De percelen in Gasselternijveen (blauw)