Deelnemers lieten zich niet tegenhouden door een beetje regen tijdens 'T Giet Moar Deur 2023
Deelnemers lieten zich niet tegenhouden door een beetje regen tijdens 'T Giet Moar Deur 2023 (Eigen foto)

‘t Giet Moar Deur in Gieten giet weer deur

Algemeen

GIETEN - ‘t Gier Moar Deur is de achtertoene ultra van Giet’n. Een nieuw, kleinschalig, maar o zo gezellig hardloopevenement. Vorig jaar zomer werd deze backyard-ultra voor het eerst georganiseerd. Na het succes van vorig jaar was het bij de organisatie meteen duidelijk dat er een vervolg zou komen. En deze nieuwe editie zal dit jaar plaatsvinden in het weekend van 20 en 21 juli.

Bij een backyard-ultra start men elk uur om een ronde van 6,7 kilometer af te leggen. Elk uur voordat de klok slaat moet de deelnemer binnen zijn en als de klok slaat gaat men weer van start. Wordt de afstand niet binnen een uur gehaald dan ligt men uit de race. 

Het startsein voor de wedstrijdlopers van ‘T Giet Moar Deur klinkt op 20 juli om 11.00 uur.

 Wedstrijdlopers lopen minimaal zeven rondes achter elkaar. Het maximale aantal rondes hierbij is 24 (dat is 100 mijl). Mochten er dan nog meerdere deelnemers in de race zijn tijdens de laatste ronde dan gaat het die laatste ronde om de snelste tijd. Vorig jaar kwam de winnaar na 13 rondes (ongeveer 87 kilometer) over de finish. Maar de eerste inschrijvingen laten zien dat er dit jaar geduchte concurrenten bij zitten en dat het dit jaar weleens langer kan duren voordat er een winnaar is.

Natuurlijk is dit fysiek en mentaal een fantastische uitdaging voor de deelnemers. Maar wat het echt speciaal maakt is de gemoedelijke sfeer van het evenement.

Vorig jaar hadden zowel de deelnemers als de supporters bij de start/finish aan de Landspoelen veel plezier. Dit kwam doordat ze er met zijn allen een gezellig gebeuren van maakten. Met recht kan gezegd worden dat het door het dorp en voor het dorp is.

Naast de wedstrijd is er ook de funrun. Deze gaat om 15.00 uur van start. Bedoelt voor iedereen die een of meerdere rondes mee wil doen. Maar de funrunner hoeft niet elk uur te starten, hij/zij mag aanhaken wanneer diegene er zin in heeft. Om 15.00 uur een keer lopen kan, net als een ronde midden in de nacht. Op deze manier hoopt de organisatie op speelse wijze veel mensen actief te betrekken bij ‘T Giet Moar Deur. 

Wedstrijdlopers kunnen zich opgeven door hun gegevens naar tgietmoardeur@gmail.com te sturen. De kosten voor deelname zijn 15 euro per persoon en er is plaats voor maximaal 50 wedstrijdlopers aan de start. Funrunners mogen zo mee doen, maar zij kunnen ter plekke wellicht geld doneren aan een lokaal goed doel.