Cas Pronk mist in de laatste seconden van de wedstrijd een strafschop.
Cas Pronk mist in de laatste seconden van de wedstrijd een strafschop. (Eigen foto)

HV Unitas grijpt in extremis naast overwinning in Doetinchem

Sport

DOETINCHEM – De heren van De Lange Natuursteen HV Unitas grepen na een uur achtervolging naast de overwinning tegen Artemis ’15. Slordig afronden en een uitstekende keeper stonden een reguliere overwinning in de weg. Een strafworp in de laatste seconden van de wedstrijd had twee punten op kunnen leveren, maar het buitenkansje was niet aan Casper Pronk besteed. Met een 25 -25 gelijkspel kregen beide ploegen wat ze verdienden.

HV Unitas heeft het in Doetinchem op de een of andere manier altijd lastig. De eerste helft begon dan ook erg stroef tegen de stugge defensie van Artemis’15. Er was geen beweging in te krijgen. De Doetinchemers deden geen enkele poging om de bal te veroveren, ze schoven een beetje heen en weer en lieten de schoten over aan een uitstekende keeper. HV Unitas liep na 15 minuten spelen dan ook al vroeg tegen een achterstand van drie doelpunten aan: 9-6. Alleen via de ijverige, maar snotverkouden, Martijn de Rijk waren de Roldernaren in staat om door de verdediging heen te snijden. Het was alleen zo jammer dat de linkeropbouwer te veel pogingen nodig had om de bal in het net te laten verdwijnen. De Doetinchemmers wisten het doel aan de andere kant wel te vinden. De Rolder defensie was niet in staat om Max Schatz te helpen om reddingen te verrichten. De eerste helft werd dan ook met een 14–10 achterstand afgesloten.

In de tweede helft dreef HV Unitas het tempo omhoog en daardoor ontstond er meer ruimte in de defensie van Artemis’15. Camiel Lansink wist als linkeropbouwer het spel breed te houden, waardoor de dekking naar zijn kant kantelde en er ruimte kwam voor Cas Pronk en Chris Schutter. Langzaam kropen de mannen van coach Henk Smeenge dichterbij. In de 50e minuut was de achterstand nog maar één doelpunt. Mathijs Rogier Meijer, ingevallen voor de op werkvakantie zijnde Gerwin Berkepies, verrichtte in die fase een belangrijke redding op een break-out van Hilke Aaldering. In de aanval daarop kwam HV Unitas op gelijke hoogte 23–23 en werd het een ongemeend spannend slot van de wedstrijd. Ruward Duinisveld kreeg nog een aantal keren de gelegenheid om de Roldernaren aan een voorsprong te helpen, maar hij stuitte evenzovele malen op de keeper van Artemis. In de slot minuut wist Chris Schutter in de omschakeling wel te profiteren en bracht de stand op 25–25. Artemis vroeg een time-out aan en had nog circa 40 seconden om een aanval op te zetten en de kans om de wedstrijd naar zich toe te trekken. De Doetinchemmers wisten de aanval niet goed uit te spelen en de bal werd door Leon Smeenge onderschept. Om een break-out te voorkomen werd de jonge speler onreglementair gevloerd en daarop volgde de beslissing van de scheidsrechters om een strafworp te geven. Casper Pronk mocht met nog vier seconden op de klok vanaf zeven meter aanleggen, maar faalde jammerlijk. De wedstrijd bleef op een 25–25 gelijke stand steken.

Over de hele wedstrijd gezien was een gelijkspel een terechte uitslag. De mannen van HV Unitas hebben nog een week om het afronden weer wat beter onder de knie te krijgen, want aanstaande zaterdag komen de reserves van Quintus Uni-verde uit Kwintsheul op bezoek. Wellicht kan HV Unitas de vierde positie op de ranglijst dan wat verstevigen.

Opstelling: M. Schatz (stops; 30 procent), M.R. Meijer (stops: 25 procent), M. de Rijk (4), S. Boer (1), C. Pronk (6), C. Lansink (2), R. Duinisveld (2), T. ter Maat (2), J. Mulder (1), B. Lensen, C. Schutter (6), P. Smeenge (1).