Het nieuwe betonnen fietspad door het Strubben-Kniphortbosch. (Foto: Henry Koops)
Het nieuwe betonnen fietspad door het Strubben-Kniphortbosch. (Foto: Henry Koops)

Ophef over aanleg betonnen fietspad in Strubben-Kniphorstbosch bij Anloo

Algemeen

ANLOO – Wethouder Henk Heijerman van de Gemeente Aa en Hunze is in overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) of er een vergunning nodig is voor de aanleg van een betonnen fietspad door het Strubben-Kniphorstbosch of dat de aanleg gelegaliseerd kan worden.

Aan het begin van de week ontstond er ophef omdat op RTV Drenthe beelden liet zien van de aanleg van het fietspad door dit archeologisch monument. De PvdA-fractie vroeg wethouder Henk Heijerman om opheldering en had vragen over de communicatie met betrokkenen. 

,,De beelden waren dramatisch en het leek wel of er een nieuwe A28 door het bos werd aangelegd”, aldus de wethouder die aangeeft dat de aanleg niet als een verrassing komt, omdat het fietspad was opgenomen in de Begroting van 2020. De wethouder geeft aan dat de keuze voor het betonnen fietspad is opgebouwd uit drie redenen: duurzaamheid, veiligheid en toegankelijkheid. ,,Een betonnen fietspad vraagt weinig onderhoud. Drie jaar geleden hebben we het fietspad langs het oorlogsmonument in het bos ook vernieuwd met een soort half verharding. Ik ben onlangs wezen kijken en ben erg geschrokken. Er leek wel of er niets was gebeurd. Door de toename van de elektrische fietsen is ook de veiligheid in het geding. En fietspaden moeten ook toegankelijk zijn voor mensen met een scootmobiel of elektrisch rolstoel. Betonnen fietspaden zijn hiervoor de oplossing.” 

De wethouder geeft aan dat er contact is geweest met Dorpsbelangen Anloo over de breedte van het nieuwe fietspad. ,,Met Staatsbosbeheer is er een verschil van mening over het materiaalgebruik. Zij zien liever een schelpenpad of half verharding, maar het is ons fietspad en wij moeten het betalen. Dus we gaan er mee door.”

Door de discussie over de archeologische waarde van het gebied geeft de wethouder aan. ,,We hebben niet in de grond zitten wroeten, maar de bovenlaag er afgeschraapt en opzijgeschoven en hierover is beton gelegd. Een omgevingsvergunning is niet nodig. Ik heb deze week contact opgenomen met RCE. De mevrouw die ik sprak wekte niet de indruk dat we met iets catastrofaals bezig zijn, maar ze zal uitzoeken of er vergunning nodig is of dat het fietspad gelegaliseerd kan worden. Het dossier is nog niet afgerond, maar ik denk dat we er wel uitkomen.”