Directie en personeel van De Trans zijn het niet eens over de bezuinigingsmaatregelen.
Directie en personeel van De Trans zijn het niet eens over de bezuinigingsmaatregelen. (Foto: Henry Koops)

Personeel De Trans in actie tegen maatregelen directie

Algemeen

NOOITGEDACHT - De directie en de medewerkers van zorginstelling De Trans zijn nog niet tot elkaar gekomen. Het personeel is boos op de directie vanwege het omgooien van de roosters. Vakbond FNV zegt dat de werkdruk daardoor stijgt en dat de kwaliteit van de zorg door de maatregel niet meer kan worden gegarandeerd.

De medewerkers lieten op 1 april hun ongenoegen blijken met een protestactie. De Trans zit in de financiële problemen en in een poging om geld te besparen, zijn de roosters aangepast. Uitzendkrachten worden de komende drie maanden niet ingeroosterd en de vaste medewerkers moeten die diensten opvangen. Daardoor worden hun werkdagen in stukjes gehakt en verspreid over andere dagen van de week. ,,De medewerkers kregen dit vlak voor het ingaan van de roosters te horen. Dat moet minimaal 21 etmalen van te voren. De personeelsleden moeten hun privé-leven hier op aan kunnen passen. Je zult maar mantelzorgster zijn of je kind op bepaalde dagen niet naar de kinderopvang kunnen brengen. Medewerkers worden ook van diensten gehaald en moeten die op een later moment inhalen. Hiermee word tegen de cao ingegaan. Dat is een belangrijk kritiekpunt”, aldus Camara van der Spoel van FNV, die wil dat de maatregelen worden teruggedraaid.

De directie beaamt dat er financiële problemen zijn. ,,Het jaar 2020 is met een verlies van 1,6 miljoen euro afgesloten. In de eerst twee maanden van 2021 bedraagt het verlies van 1,7 miljoen. Dit komt doordat er leegstand is binnen onze woonlocaties en we minder cliënten hebben voor onze externe dagbesteding.”

Corona speelt volgens de directie een belangrijke rol in het inkomstenverlies. ,,Hierdoor was er een opnamestop en zijn er tijdelijk dagbestedingslocaties gesloten. Cliënten zijn niet teruggekeerd. En we hebben meer uitgaven door meer inzet van personeel, zowel vast als niet-in-loondienst. We geven meer uit dan er binnenkomt.”

De organisatie heeft de roosters tegen het licht gehouden. ,,Nu er minder inkomsten zijn, moeten we kijken hoe medewerkers op een andere manier ingezet kunnen worden. deze ruimte is er, zonder dat de kwaliteit van de zorg in het geding komt. Dat kan met minder mensen, waardoor de inzet van uitzendkrachten kan worden afgebouwd. Dit bespaart aanzienlijk op de personeelskosten. Bij het tijdelijk aanpassen van de roosters houden we zoveel mogelijk rekening met de bekend werkritmes van het personeel, maar daar zijn wel aanpassingen in aangebracht. We realiseren dat dit niet altijd als prettig wordt ervaren door de medewerkers.”

Uit de cijfers tot en met februari 202 blijkt dat er steeds meer personeel wordt ingezet dan de organisatie vergoed krijgt van de zorgkantoren en de gemeenten. ,,Eerdere maatregelen hebben niet genoeg opgeleverd, waardoor we hebben moeten ingrijpen. Doel is vaste medewerkers werk te bieden binnen de uren die we vergoed krijgen. Aan alle medewerkers is gevraagd flexibiliteit te tonen. Dit kan ook beteken dat men op andere plekken komt te werken dan men gewend is. Dit kan binnen de huidig cao. Dit doen voor maximaal drie maanden. De cijfers laten zijn dat we het tij moeten keren.”

De directie geeft aan dat medewerkers tijdig zijn geïnformeerd. ,,Maar we hebben ook geconstateerd dat de communicatie met een groep medewerkers niet goed is overgekomen. Omdat dit met het overgrote deel van de medewerkers wel goed is verlopen zien we geen aanleiding om dit besluit ongedaan te maken.” 

Dit tot teleurstelling van de medewerkers en de FNV. De vakbond heeft daarom nieuwe acties aangekondigd.