De bollenteelt in Aa en Hunze neemt toe.
De bollenteelt in Aa en Hunze neemt toe. (Foto: Henry Koops)

Zorgen over bollenteelt in Aa en Hunze

Algemeen

AA EN HUNZE – De bollenteelt in de gemeente Aa en Hunze neemt toe. Dat is volgen het college aannemelijk. In welke mate de teelt toeneemt kan het college niet aangeven.

Het college reageert opvragen van de PvdA-fractie die zich zorgen maakt over de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen die de telers gebruiken. Volgens de partij heeft in het gebied tussen Deurze en Nijlande, waar 20 hectare traditionele landbouwgrond is omgezet in bollenveld, onrust veroorzaakt. ,,Enkele omwonenden hebben bufferstroken aangekocht om zich te beschermen tegen spuiten van de gewasbeschermingsmiddelen”, laat Henk Santes weten. De partij wil van de ontwikkeling op de hoogte worden gehouden en stuurt aan op mogelijk beleid. 

Verantwoordelijkheid
Volgens het college is de gemeente niet primair verantwoordelijk voor het toezicht op de bollenteelt. ,,Het gaat om een rijksregeling, dus wij bepalen de regels niet en hebben ook geen instrumenten om erop toe te zien.” Er zijn bij de gemeente wel klachten binnengekomen, zoals geluidsoverlast van een pomp die ingezet wordt bij besproeiing, Over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en over uitbreiding van de bollenteelt. Deze zijn in behandeling genomen.”

Convenant
Aa en Hunze had tot 2017 een convenant, gesloten tussen de gemeente en bollentelers, waarin de telers verklaarden zich te houden aan wettelijke regels over gewasbeschermingsmiddelen. Ook moesten de telers onder meer een spuitvrije zone van vijf meter hanteren rondom hun perceelgrens. Dit convenant is niet verlengd. Volgens het college had het convenant te weinig opgeleverd. ,,Verdere mogelijkheden om te sturen zijn er niet. Het is echter niet aan ons om hierin activiteiten te ontplooien. De verantwoordelijkheid ligt bij andere bestuursorganen.”

Uitspraak rechter
De Provincie Drenthe is een van de bestuursorganen. Een uitspraak van de rechter in een zaak tussen Milieudefensie Westerveld en de provincie geeft aan dat voor lelieteelt in de nabijheid van Natura 2000-gebieden in de toekomst mogelijk een natuurvergunning nodig zal zijnMilieudefensie Westerveld is in 2019 tegen de provincie Drenthe in beroep gegaan, omdat de provincie het verzoek om handhavend op te treden tegen een lelieteler uit Vledder had afgewezen. Dat handhavingsverzoek ging concreet over de aanleg van drainage op een aantal percelen in de nabijheid van Natura 2000-gebied Holtingerveld. In haar uitspraak oordeelt de rechtbank dat lelieteelt in dit specifieke geval juridisch niet kan worden gezien als ‘bestaand gebruik’, Voor bestaand gebruik is geen vergunning nodig. Dat ging in dit geval volgens de rechter niet op. Gedeputeerde Staten heeft besloten in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechtbank. 

Wat de precieze gevolgen van deze verstrekkende uitspraak zijn, is nog niet overzien. Wel is duidelijk dat helder en consistent omgevingsbeleid nodig is.