Peter Luneburg overhandigt de Drentse Klimaatklok aan burgemeester Hiemstra. (eigen foto)
Peter Luneburg overhandigt de Drentse Klimaatklok aan burgemeester Hiemstra. (eigen foto)

Burgemeester Hiemstra neemt Drentse Klimaatklok in ontvangst

Algemeen

GIETEN - Burgemeester Anno Wietze Hiemstra van Aa en Hunze heeft vanmiddag de Drentse Klimaatklok in ontvangst genomen. De klok wordt een maand lang geadopteerd door de gemeente en is te zien in het gemeentehuis.

Op de Drentse Klimaatklok is af te lezen hoeveel jaar de mensheid nog rest voordat de magische grens van 1,5 °C klimaatopwarming is bereikt. Woordvoerder Leo van Kampenhout: ,,Als er niets verandert, hebben we over iets meer dan zeven jaar zoveel broeikasgassen uitgestoten dat we de opwarming van de aarde niet meer kunnen beperken tot 1,5 graden. Dit betekent dat het Akkoord van Parijs uit 2015 mislukt is en we afstevenen op een onleefbare planeet.’’ Eerder dit jaar was de klok al te zien in het provinciehuis in Assen en in het gemeentehuis van Midden-Drenthe.

Voorafgaand aan de overhandiging heeft de actiegroep de manifestatie ‘Luchtalarm = Klimaatalarm’ gehouden, die elke eerste maandag van de maand gehouden wordt tijdens het testen van het luchtalarm om 12.00 uur. Bij eerdere edities gingen deelnemers als voor dood op de grond liggen, als symbool voor de urgentie en de existentiële risico’s van de klimaatcrisis. Van Kampenhout: ,,Deze beeldspraak is gezien de oorlog in Oekraïne momenteel niet gepast, dus we hebben de manifestatie in aangepaste vorm gedaan. De oorlog is overigens nog een extra reden om zo snel mogelijk van fossiele brandstoffen af te geraken.’’

Actiegroep XR Drenthe is eind 2021 opgericht om de overheid te bewegen meer maatregelen te nemen om klimaatontwrichting tegen te gaan en de wilde natuur te beschermen. Leden van de actiegroep (’rebellen’) nemen deel aan landelijke acties maar organiseren deze ook in Drenthe. Zo organiseerde de groep een rouwtocht door Assen. De eerste eis van de actiegroep, gericht aan de politiek, luidt: ,,Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak tot ingrijpende veranderingen.’’ De actiegroep hoopt dat de klimaatklok wordt overgenomen door gemeenten om haar burgers bewust te maken van de urgentie van de klimaatcrisis.

Iedereen die zich zorgen maakt over de klimaatcrisis is welkom zich aan te sluiten. Van Kampenhout: ,,Je kunt als individu enorm je best doen om duurzaam te leven, maar er is ook systeemverandering nodig. Al jaren waarschuwen wetenschappers voor catastrofale risico’s, het lijkt ons zeer onverstandig om die waarschuwingen te negeren.’’