Op de begraafplaats in Gieten worden bloemen gelegd bij de graven van de omgekomen vliegtuigbemanning. (foto: Saskia Jans)
Op de begraafplaats in Gieten worden bloemen gelegd bij de graven van de omgekomen vliegtuigbemanning. (foto: Saskia Jans)

Oorlogsslachtoffers herdacht in Gieten

Algemeen

GIETEN – Heel Nederland staat vanavond in het teken van herdenken en gedenken. 

Rond de klok van acht uur is in het hele land stilgestaan bij de slachtoffers die zijn gevallen in de Tweede Wereldoorlog en bij de gevallenen van oorlogen op andere plekken in de wereld, ook nu nog. Na twee jaar een aangepaste dodenherdenking door de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen konden de herdenkingen dit jaar weer fysiek plaatsvinden in aanwezigheid van publiek. 

Na een herdenkingsbijeenkomst in de Dorpskerk in Gieten, waar Tweede-Kamerlid Henk Nijboer een toespraak heeft gehouden en leerlingen van groep 7 en 8 van OBS Gieten gedichten hebben voorgedragen, zijn de aanwezigen in een stille tocht naar de begraafplaats gelopen. Onderweg zijn bij het monument op de Brink bloemen gelegd ter gedachtenis aan de oorlogsslachtoffers uit de eigen gemeente. Op de begraafplaats bij de graven van de omgekomen vliegtuigbemanning zijn alle oorlogsslachtoffers herdacht en bloemen gelegd. Raadslid Marie-Claire Neesen heeft een korte toespraak gehouden, er zijn gedichten voorgedragen en twee minuten stilte gehouden.

Ook in Anloo, Eext, Gasselternijveen, Grolloo en Rolde zijn namens het gemeentebestuur en de inwoners kransen gelegd bij de diverse oorlogsmonumenten.